Codul Audiovizualului a fost modificat cu votul deputaților PSRM, ai Partidului Șor și ”Pentru Moldova”
Politic 17 decembrie 2020, 20:11 | 2352

Codul Serviciilor Media Audiovizuale a fost modificat, în seara zilei de ieri, cu votul deputaților PSRM, ai Partidului Șor și a celor din platforma ”Pentru Moldova”. Documentul nu-i mai obligă pe furunizori ca programele audiovizuale cumpărate de peste hotare să fie de cel puțin 50 la sută din state membre ale Uniunii Europene sau celor participante la Convenția Europeană. Mai mult, aceștia sunt în drept să includă în oferta de servicii transmiterea programelor cu conținut militar. S-au deschis larg ușile pentru propaganda rusească în Republica Moldova, afirmă experții media.

SERGIU SÂRBU, deputat al grupului parlamentar „Pentru Moldova": "Propunem ca în proiectul 460 să fie excluse toate punctele din proiect cu excepția articolului 1 punctul 3, punctul 4, punctul 7 și puntctul 14."

ZINAIDA GRECEANÂI, președintele Parlamentului: "Cine din autori spune, domnul Lebedinschi, vă rog."

Astfel, a fost exclusă obligativitatea ca programenle audiovizuale cumpărate de peste hotare să fie de cel puțin 50 la sută din state membre ale Uniunii Europene sau celor participante la Convenția Europeană. Același lucru se referă și la operele audiovizuale europene. De asemenea, furnizorii de servicii media sunt în drept să includă în oferta de servicii transmiterea programelor cu conținut militar. Ultima modificare prevede ca distribuitorii de servicii media pot avea în calitate de proprietar Parlamentul, Președintele Republicii Moldova sau Guvernul. Experțiii media critică dur modificările.

PETRU MACOVEI, directorul executiv al Asociației Presei Independente: "S-a deschis ușile pentru a achiziționa programe audiovizuale din țările care n-au semnat convenția, Federația Rusă în primul rând. Să avem opere europene, până acum era această obligație să fie cel puțin 50 de procente din timpul de emisie, acum această obligație a fost scoasă ceea ce este o încălcare a Convenției Europene.Interdicția care a funcționat până acum de a transmite programe informative militare și altele din țările care nu sunt semnatare ale convenției Europene, acum ei au inclus în cod o nouă redacție a acestui articol din care reiese că furnizorii de servicii media audiovizuale pot să facă lucrul acesta din nou s-au deschis larg ușile pentru propaganda rusească în Republica Moldova."

Cât privește faptul că distribuitorii de servicii media pot avea în calitate de proprietar instituții publice.

PETRU MACOVEI, directorul executiv al Asociației Presei Independente: "Este o mare enormitate într-o societate modernă să ai așa ceva, asta ar însemna că eventual că președintele Republicii Moldova, Parlamentul sau guvernul poate să-și tragă o televiziune, nu cred că asta este normal."

NADINE GOGU, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent: "Rapiditatea cu care proiectul de lege respectiv a fost votat deja în două lecturi demonstrează o dată în plus că atunci când au venit cu această inițiativă autorii au fost ghidați de interese de grup. Modificările au fost făcute fără să fie respectate condițiile ce țin de asigurarea transparenței decizionale. Noi considerăm că nu este doar alarmant, este periculos pentru că aceste modificări vor afecta dezvoltarea audiovizualului."

Guvernul, în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a legii, va aduce actele sale normative în concordanță cu aceasta, iar Consiliul Audiovizualului, furnizorii și distribuitorii de servicii media – vor efectua modificările prevăzute în documentația lor internă. Inițiativa legislativă aparține deputaților fracțiunii parlamentare a PSRM Bogdan Ţârdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi.

Opinia ta contează. Comentează!