Reuniunea Consiliului Rusia - NATO, privind garanțiile de securitate în Europa, a început la Bruxelles
Externe 12 ianuarie 2022, 20:30 | 784

NATO este pregătită să discute cu Rusia, dar nu va face compromisuri privind principiile sale fundamentale. ”Integritatea teritorială a fiecărei ţări din Europa trebuie să fie respectată”, a declarat astăzi secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, după încheierea reuniunii Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, transmit Reuters şi AFP.

JENS STOLTENBERG secretarul general NATO: "Rusia are forțe militare concentrate în Georgia, Ucraina și Republica Moldova, fără a avea consimțământul guvernelor acestor state. Nu au fost invitate. În întrunirea de astăzi aliații NATO au cerut Rusiei să-și retragă aceste forțe și să respecte integritatea teritorială a Georgiei, Ucrainei sau a Republicii Moldova. Suntem gata să ne așezăm la o masă și să discutăm, să găsim soluții, dar, în același timp, trebuie să fim pregătiți că Rusia va alege din nou calea confruntării. Dar trebuie să înțeleagă că orice agresiune asupra Ucrainei va fi o greșeală strategică serioasă și va avea consecințe grave. Rusia va plăti un preț mare pentru asta."

Discuţia de la Bruxelles nu a fost uşoară, dar este un semn pozitiv faptul că toate ţările NATO şi Rusia s-au aşezat în jurul aceleiaşi mese şi au abordat chestiuni substanţiale'', a spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice în conferinţa de presă de după încheierea primei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia din ultimii doi ani.

Jens Stoltenberg a anunţat că NATO ar putea desfăşura trupe adiţionale în flancul său estic în cazul în care Rusia utilizează din nou forţa împotriva Ucrainei. El a avertizat că există ''riscul real pentru un nou conflict armat în Europa'', deşi a precizat că NATO ''va face tot ce poate pentru a preveni'' un asemenea scenariu.

Declaraţiile lui Jens Stoltenberg indică în mod clar că nu s-au înregistrat rezultate concrete în urma reuniunii Consiliului NATO-Rusia, survenită la două zile după ce reprezentanţii Washingtonului şi ai Moscovei s-au întâlnit la Geneva în vederea detensionării situaţiei legate de securitatea la frontiera ruso-ucraineană.

Rusia a acuzat Occidentul că nu reuşeşte să conştientizeze urgenţa solicitărilor ei. Moscova susţine că extinderea NATO de la 16 membri, la finalul Războiului Rece, la 30 în prezent - printre care un număr mare de foste republici comuniste din Europa Centrală şi de Est - constituie o ameninţare pentru securitatea Rusiei şi că această ţară trebuie să traseze ''linii roşii'' pentru a se proteja, scrie Agerpes.

Opinia ta contează. Comentează!