Kremlinul s-a arătat optimist cu privire la rezultatele obţinute de partidul preşedintelui Vladimir Putin, Rusia Unită
Externe 20 septembrie 2021, 20:13 | 1051

Comisia Europeană consideră că alegerile parlamentare din Rusia s-au desfăşurat într-o ''atmosferă de intimidare'', relatează agenţiile DPA şi EFE. În timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat presei că în evaluarea preşedinţiei ruse alegerile au fost ''destul de pozitive'', opoziția vorbeşte despre ''cele mai murdare'' alegeri din ultimii ani.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov s-a arătat optimist cu privire la rezultatele obţinute de partidul preşedintelui Vladimir Putin, Rusia Unită. Formațiunea a obţinut 49,76 % din voturi, potrivit rezultatelor după verificarea buletinelor din 85% din birourile electorale. În urma acestui rezultat, partidul Rusia Unită îşi va menţine o majoritate de două treimi în Duma de Stat.

În acest timp, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat la Bruxelles că ''ceea ce am văzut în cazul Rusiei în ultimele zile este că aceste alegeri au avut loc într-o atmosferă de intimidare a vocilor critice şi independente''. Totuşi, acest purtător de cuvânt comunitar, Peter Stano, a evitat să precizeze dacă executivul comunitar va recunoaşte rezultatul scrutinului din Rusia, întrucât, explică el, aceasta este o competenţă a statelor membre ale Uniunii Europene, care iau propriile decizii.

Opoziţia, practic eliminată din scrutin prin interzicere tuturor militanţilor având legâtură cu mişcarea lui Alexei Navalnîi, a denunţat fraude masive - umplerea urnelor, întârzieri suspecte în anunţarea rezultatelor votului online la Moscova, observatori alungaţi din birourile de votare din St. Petersburg.

Organizaţia specializată Golos a relevat peste 4.950 de nereguli potenţiale şi a evocat ca o "evidenţă" scăderea "nivelului de transparenţă" şi a "clarităţii sistemului electoral". Rusia Unită este departe de a putea afirma că a câştigat simpatia ruşilor, fiind subminat de scandaluri de corupţie, dezvăluite adeseori de mişcarea lui Navalnîi, notează AFP. În plus, ruşii şi-au văzut nivelul de trai prăbuşindu-se în ultimii ani, o realitate care s-a accelerat odată cu pandemia de COVID-19. Această imagine foarte erodată nu-l ameninţă totuşi pe Vladimir Putin, care rămâne destul de popular, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!