Talibanii au confiscat 6,5 milioane de dolari şi mai multe lingouri de aur din reşedinţa fostului prim-vicepreşedinte Amrullah Saleh
Externe 14 septembrie 2021, 15:52 | 627

Talibanii au anunţat luni că au confiscat 6,5 milioane de dolari şi mai multe lingouri de aur din reşedinţa fostului prim-vicepreşedinte afgan, Amrullah Saleh, în provincia Panjshir. După ce talibanii au preluat puterea la Kabul, Saleh a condus o rezistenţă împotriva lor, înfrântă însă de islamişti săptămâna trecută.

Într-o scurtă înregistrare video difuzată de talibani, combatanţi ai acestora apar numărând bancnote din mai multe serviete pline cu bani şi cu piese din aur. Talibanii susțin că au găsit 6,5 milioane de dolari și 18 lingouri de aur. Înregistrarea video arată luptători talibani stând în jurul a două valize pline cu bani și lingouri de aur. Unii dintre luptători pot fi văzuți, de asemenea, făcând poze cu mormanele de bani în înregistrarea video.

Amrullah Saleh a fost prim-vicepreşedinte al preşedintelui afgan Ashraf Ghani în ultimul an şi jumătate. Saleh s-a declarat președinte interimar al Afganistanului în absența lui Ghani. Anterior a condus principalul serviciu afgan de informaţii, Direcţia Naţională de Securitate. La începutul acestei luni, talibanii l-ar fi torturat și executat pe fratele lui Saleh, în timpul confruntărilor din Valea Panjshir. Nici Saleh şi nicio altă persoană din cercul său apropiat nu au combătut aceste acuzaţii.

Corupţia şi folosirea necuvenită a bunurilor statului s-au numărat printre principalele critici, pe care afganii şi comunitatea internaţională le-au adresat fostului guvern afgan înlăturat de la putere de talibani la jumătatea lunii august, după retragerea trupelor internaţionale conduse de Statele Unite ale Americii.

După ce preşedintele Ghani a fugit din ţară pe 15 august înainte ca talibanii să pătrundă în capitala Kabul, Saleh s-a declarat 'preşedinte interimar legitim', dar a fugit şi el din capitală şi s-a alăturat Frontului de Rezistenţă Naţională împotriva talibanilor, grupare condusă în valea Panjshir de Ahmad Massoud. Combatanţii din Panjshir au rezistat timp de 23 de zile în faţa ofensivei talibanilor, dar în final aceştia din urmă au reuşit să captureze mare parte din provincie, pe 6 septembrie. Odată cu căderea rezistenţei din Panjshir, majoritatea combatanţilor care au luptat împotriva talibanilor s-au retras în munţi şi nu se ştie unde s-au ascuns Saleh şi Massoud, dacă au rămas în regiune ori s-au refugiat în Tadjikistanul vecin, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!