Aurescu a solicitat luni, la reuniunea miniștrilor de externe UE, adoptarea cât mai cât mai curând posibil a unei liste de sancțiuni
Politic 23 mai 2023, 20:37 | 622

Uniunea Europeană are pregătită o listă de sancțiuni, în care figurează Marina Tauber, Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc, care destabilizează situația din Republica Moldova. Pe listă se mai află Gheorghe Cavcaliuc și rusul Igor Ceaika. Oficialii de la Bruxelles îi au în vizor și pe Grigore Caramalac, și Alexandr Kalinin, care pot fi pedepsiți pentru că subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

Potrivit documentului, Grigore Caramalac este descris drept om de afaceri cu cetățenie dublă, rusă și moldoveană, controlând fundația rusească „Ifavis”, prin intermediul căreia s-a implicat în organizarea de evenimente patriotice și sportive în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, cu sprijinul autorităților de ocupație. Iar Alexandr Kalinin este un politician moldovean, lider al Partidului Regiunilor. După invadarea Ucrainei de către Rusia, acesta a călătorit în zonele ocupate din estul Ucrainei și a acordat sprijin forțelor militare ruse.

România a inițiat, împreună cu alte state, ale Uniunii Europene, lista persoanelor care acționează împotriva stabilității Republicii Moldova, a precizat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

BOGDAN AURESCU ministrul de Externe al României: "Am propus crearea acestui regim de sancțiuni pe 20 februarie, în cadrul Consiliului Afaceri Externe, și mă bucur că într-un timp record, poate în cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni în cadrul Uniunii Europene, a fost lansat acest regim de sancțiuni."

Potrivit șefului diplomației europene, Josep Borell, vor fi vizate persoanele care subminează procesul democratic, inclusiv organizarea alegerilor, sau care încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență. Viitoarele măsuri restrictive ar putea viza și persoanele care comit abateri financiare grave în ceea ce privește fondurile publice și exportul neautorizat de capital. Sancțiunile vor consta în înghețarea activelor și interzicerea punerii la dispoziție de fonduri pentru persoane fizice și entități, și o interdicție de călătorie în Uniunea Europeană.

JOSEP BORELL, șeful diplomației europene: "Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova s-au intensificat de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale Uniunii Europene."

Miniștrii de externe din blocul comunitar au ajuns, pe 24 aprilie, la Luxemburg, la un acord politic privind crearea unui regim de sancțiuni împotriva celor, care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova și împotriva ordinii constituționale.

Opinia ta contează. Comentează!