Investiții în mediul de afaceri
Economic 14 decembrie 2022, 15:39 | 488

Suedia și Marea Britanie sprijină cu bani grei mediul de afaceri al Republicii Moldova. Guvernele de la Stockholm și Londra au acordat aproape șase milioane de dolari, drept credit nerambursabil, pentru creșterea potențialului de export al antreprenorilor. Fondurile pot fi accesate prin proiectul „AdTrade”, implementat de PNUD Moldova.

Actualul sprijin din partea Suediei are o valoare de 4 milioane 500 de mii de dolari.

KATARINA FRIED, ambasadorul Suediei în Republica Moldova: "Contribuirea la dezvoltarea capacităților concurențiale este esențială pentru companiile din Republica Moldova. Vrem să sprijinim dezvoltarea economică și acordurile economice, și am observat rezultate excelente în ceea ce privește profilurile de capacități economice în Moldova."

Iar Guvernul Marii Britanii a anunțat o contribuție de un milion de lire sterline.

STEVEN MARK FISHER, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova: "Această investiție strategică are scopul de a-i ajuta pe antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului să-și sporească capacitățile de export, în special în Uniunea Europeană și în Marea Britanie."

Astfel de proiecte sunt apreciate la Chișinău, a comentat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: "Este un aport valoros la schimburile comerciale dintre țara noastră și Uniunea Europeană. De altfel, vreau să fac o remarcă importantă: în prezent, companiile din partea stângă a Nistrului au parteneriate comerciale tot mai strânse cu Uniunea Europeană."

Până acum, în proiectul „AdTrade” au figurat 74 de beneficiari. Șapte unități de procesare a produselor agroalimentare au fost dotate cu sisteme fotovoltaice, iar 36 de companii au beneficiat de echipamente performante. Familia Gorban din raionul Ștefan Vodă produce nuci, uleiuri și sucuri din cătină.

IGOR GORBAN, antreprenor: "Banii pe care i-am primit în cadrul acestui proiect, a fost procurată o linie de producere a sucurilor și niște prese pentru uleiuri. Am beneficiat și de o stație de prelucrare a apelor reziduale și utilaje de ambalare a produselor finite."

Antreprenorul zice că exportă produsele în mai multe țări, printre care Canada, Polonia sau Cehia. Soții Marcela Mastac și Andrei Gramațchii produc jucării din lemn de nuc și tei. Cu banii din proiect, circa 12 mii de dolari, soții au procurat echipamentul necesar.

ANDREI GRAMAȚCHII, antreprenor: "Cu acești bani, plus aportul nostru, la fel de 12 mii, am cumpărat utilaje cu care am început să producem de aceste jucării."

MARCELA MASTAC, antreprenoare: "Prețurile sunt diferite, încep de la 230 de lei și trec peste o mie. De exemplu, acest titirez este inspirat din cultura noastră, strămoșii noștri s-au jucat cu el. Este o jucărie care dezvoltă ambele emisfere ale creierului, coordonarea ochi-mână, concentrarea, răbdarea."

Asistența financiară va fi valorificată până la sfârșitul anului 2023. Proiectul „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” este implementat în Republica Moldova din 2019.

Opinia ta contează. Comentează!