Mihail Saakaşvili a fost dus în instanță
Externe 29 noiembrie 2021, 16:29 | 774

Poliţia georgiană i-a arestat luni pe zeci de susţinători ai fostului preşedinte Mihail Saakaşvili. Protestele se desfășoară în faţa unui tribunal unde Saakașvili a compărut pentru acuzaţii de abuz de putere, pe care le-ar fi comis pe vremea când era şef al statului, relatează France Presse.

Este prima înfăţişare în instanţă a fostului preşedinte al Georgiei de la arestarea sa, pe 1 octombrie, după revenirea în ţară după opt ani de exil. Saakaşvili a apărut într-o cuşcă de sticlă în sala de audieri, potrivit postului independent Pirveli TV. În acest timp, peste 1.000 de simpatizanţi ai săi au manifestat în faţa tribunalului, agitând drapele ale Georgiei şi Uniunii Europene şi scandând numele său. Mai multe zeci dintre aceştia au fost arestaţi după ce au blocat traficul rutier pe o stradă învecinată, potrivit canalului pro-opoziţie Mtavari TV.

Preşedinte al Georgiei între 2004 şi 2013 şi, de asemenea, personalitate politică în Ucraina, Mihail Saakaşvili a ţinut o grevă a foamei timp de 50 de zile pentru a protesta împotriva încarcerării sale. Saakaşvili a încetat greva foamei după ce a fost transferat într-un spital militar , pe 20 noiembrie, iar medicii i-au explicat că viaţa sa este în pericol.

Autorităţile georgiene i-au interzis iniţial să asiste la proces, înainte de a-şi reconsidera decizia în urma unei cereri în acest sens din partea Guvernului american.

În 2018, Mihail Saakaşvili a fost condamnat în contumacie la şase ani de închisoare pentru "abuz de putere" şi se confruntă în prezent cu alte proceduri pentru aceleaşi acuzaţii. El a denunţat un dosar complet fabricat şi motivat politic. Procesul urma să înceapă luni cu presupusul său rol în reprimarea violentă a protestelor opoziţiei în 2007, pe când ocupa postul suprem în stat.

În acea perioadă, Saakaşvili a recunoscut că poliţia a făcut uz de forţă excesivă faţă de protestatari, a demisionat şi a convocat alegeri anticipate pe care le-a şi câştigat. Mihail Saakaşvili "nu a avut niciun rol în operaţiunea poliţiei", a insistat avocatul său într-o declaraţie pentru AFP.

Opinia ta contează. Comentează!