Războiul Azero-Armean ia amploare
Externe 29 septembrie 2020, 16:03 | 1550

Situaţia din Nagorno-Karabah urmează să fie abordată astăzi la o reuniune de urgenţă cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU. Izbucnirea violenţelor în regiunea separatistă provoacă temeri privind un război major între Azerbaidjan şi Armenia în Caucazul de Sud, unde Ankara şi Moscova îşi dispută influenţa. Turcia a anunțat că va sprijini Azerbaidjanul „cu toate mijloacele” pe care le are la dispoziție. Baku și Erevanul au introdus legea marţială în ţări și au dispus mobilizarea totală a armatei.

Oficialii de la Ankara și-au anunțat sprijinul complet pentru Azerbaidjan și au cerut Armeniei „să renunțe la agresiuni”. Recep Erdogan consideră că Armenia a arătat lumii, din nou, că este cea mai mare amenințare pentru pace și pentru pacea în regiune. ”Ca întotdeauna, națiunea turcă este alături de frații azeri cu toate mijloacele de care dispune. Invităm poporul armean să aibă grijă de viitorul lui și să îl protejeze de cei care îl folosesc ca pe o marionetă”, a declarat Erdogan.

Conflictul a cauzat îngrijorarea Occidentului inclusiv pentru că ar putea spori instabilitatea în Caucazul de Sud, zonă ce serveşte drept coridor pentru conductele de ţiţei şi gaz către pieţele mondiale. Cele două ţări au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah, regiune aflată pe teritoriul azer, dar populată majoritar de etnici armeni.

Alianţa Nord-Atlantică a cerut încetarea "imediată" a ostilităţilor în regiunea separatistă, disputată de Armenia şi Azerbaidjan, precum şi reluarea negocierilor între părţile implicate pentru a rezolva conflictul, notează EFE. "NATO este profund îngrijorată de informaţiile privind ostilităţi militare la scară largă de-a lungul liniei de contact în zona de conflict din Nagorno-Karabah", a afirmat într-un comunicat reprezentantul special pentru Caucaz şi Asia Centrală al secretarului general al Alianţei.

Nagorno-Karabah, deşi recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului predominant musulman, este controlată de separatişti armeni creştini. La începutul anilor 1990, Nagorno-Karabah a fost scena unui război soldat cu 30.000 de morţi. De atunci, Baku doreşte să reia controlul. O încetare a focului care a fost implementată în 1994 a fost încălcată intermitent.

Opinia ta contează. Comentează!