Mâine, la Geneva este programată o discuție între Antony Blinken şi Serghei Lavrov
Externe 20 ianuarie 2022, 18:03 | 1014

Washingtonul încearcă să dezamorseze ameninţarea unui nou conflict în Ucraina. Vineri, la Geneva este programată o discuție între secretarul de stat american Antony Blinken şi omologul său rus, ministrul de externe Serghei Lavrov.

Antony Blinken a declarat miercuri, la Kiev că nu va prezenta vineri, la Geneva, niciun fel de răspuns în scris privind garanţiile de securitate cerute de Rusia, la întrevederea cu omologul său rus Serghei Lavrov.

ANTONY BLINKEN secretarul de stat, SUA: "Nu ne este clară solicitarea de bază a Rusiei, pentru că sunt mai multe. Unele, cu siguranță, nu pot fi realizate, precum ar fi închiderea ușilor NATO pentru membrii noi. Am putea revizui unele cerințe, care ar duce la creșterea siguranței tuturor statelor implicate."

Rămân oportunităţi diplomatice, a declarat Blinken, afirmând că o continuare a dialogului este de departe calea preferabilă. Moscova aşteaptă un răspuns scris la cererile sale "pentru a continua negocierile", a declarat marți Serghei Lavrov.

SERGHEI LAVROV ministrul de externe, Rusia: "Așteptăm răspuns. Un răspuns clar, pe hârtie, așa cum am făcut-o noi, cu propunerile noastre. Până atunci, ne pregătim pentru orice situație."

Rusia neagă orice fel de plan de invadare a Ucrainei, dar condiţionează detensionarea situaţiei de oferirea unor garanţii de securitate de către Occident, în special ca NATO să nu se extindă în Ucraina. Miercuri, Joe Biden a prezis o invazie a Rusiei în Ucraina, iar Vladimir Putin „va plăti” dacă îndrăznește să facă acest pas.

JOE BIDEN președintele SUA: "Nu cred că el (Putin) vrea un război în sensul deplin al cuvântului. Va pune oare la încercare Vestul, SUA și NATO? Cred că da. Dar va plăti un preț mult prea mare și nici nu își dă seama cât de grave vor fi consecințele. Și cred că va regreta."

Moscova afirmă că nu are planuri să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina.

SERGHEI RYABKOV ministru adjunct de Externe, Rusia: "Nu vom ataca, invada, lovi sau oricum ați numi asta, Ucraina."

În cadrul Clubului de discuţii Valdai, Serghei Riabkov a spus că Rusia va continua să facă "tot ce este posibil" pentru a preveni integrarea Ucrainei în NATO "prin mijloace diplomatice".

Kremlinul a calificat drept "extrem de periculoase" informaţiile despre furnizarea de arme către Ucraina care vin dinspre Londra şi Washington. Riabkov a cerut miercuri Washingtonului să sisteze sprijinul militar pentru Kiev, întrucât aceasta - a spus el - ameninţă direct Rusia, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!