Stoianoglo, despre furtul miliardului
Economic 27 mai 2020, 20:19 | 2027

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a explicat aseară, la Jurnal TV, de ce, în opinia lui, investigarea furtului miliardului a fost pe o direcție incorectă. ”Anumiți oameni au nimerit în această schemă absolut întâmplător”, a declarat Stoianoglo la emisiunea ”O nas”, moderată de Maria Levcenco.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general al Republicii Moldova: Din punctul meu de vedere, investigarea furtului miliardului a fost pe o direcție incorectă. Eu am fost deputat al PD. În perioada 2009-2014 a venit în partid Plahotniuc. Știu că acest om a monitorizat toate procesele din țară și de aceea nu mi-am putut imagina că din Banca Națională, o entitate care era, la fel, controlată de structurile de partid, s-a scos un miliard de dolari, acești bani au ajuns în anumite mâini, iar Plahotniuc să nu aibă nicio treabă cu asta. Este absolut clar că anumiți oameni au nimerit în această schemă absolut întâmplător sau au fost obligați să facă anumite lucruri fiind afiliați la grupuri financiare. Vorbim despre oameni din cercul domnilor Plahotniuc și Șor.

Întrebat dacă și Andrian Candu, finul lui Plahotniuc, este implicat în jaful bancar, Alexandr Stoianoglo a spus că activitatea lui Candu este verificată, dar nu există dovezi că banii ar fi fost transferați la companiile lui. Cât privește rolul lui Veaceslav Platon...

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general al Republicii Moldova: El nu a participat la furtul miliardului. Când am devenit procuror general, am observat că practic zilnic de la Platon, prin intermediul avocaților lui, veneau solicitări ca el pur și simplu să fie audiat. S-a constatat că în 2016, deși s-a adresat de nenumărate ori la Procuratură, nimeni nu a întreprins nimic și nu l-au luat în seamă. De aceea, în luna decembrie trecut am dat însărcinare unui grup special să-l interogheze pe Platon. Doar mărturiile lui Platon nu sunt suficiente, dar pot spune că într-adevăr el a clarificat pentru noi foarte multe lucruri.

Referindu-se la dosarului finanțării PSRM din Bahamas, Stoianoglo a spus că aici e vorba despre spălare de bani și că din 2016, până la venirea lui, nu s-a făcut nimic.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general al Republicii Moldova: În acest caz au fost audiate în jur de 30 de persoane, care au primit bani. Apropo, toate aceste persoane au întors apoi banii. Totul s-a întâmplat în februarie-martie 2016, iar alegerile prezidențiale au fost în noiembrie. Noi avem și alte obiecții cu privire la acest dosar. Am făcut mai multe solicitări către autoritățile elvețiene și, în funcție de răspunsuri, vom decide cu privire la învinuire. Dacă ea va exista sau nu. Dar vreau să vă spun că e imposibil de calificat acțiunea acestor persoane ca finanțare a PSRM.

Iar cât privește soarta dosarului privind uzurparea puterii în stat, în iunie 2019, procurorul general a dat asigurări că nici nu se discută despre clasarea acestuia. S-a vorbit și despre dosarele calificate ca politice. Stoianoglo afirmă că într-adevăr multe persoane au fost cercetate ilegal și că aproape toate dosarele care se aflau la etapa de urmărire penală la procurori au fost clasate, printre care și cel al președintei Fundației Open Dialog, Ludmila Kozlovska, dar și ale multor oameni de afaceri. Stoianglo spune că Procuratura este gata să claseze dosarele și în alte cazuri, precum cel al avocatei Ana Ursachi. În același timp, procurorul general susține că la instanțe se va cere clasarea cazului David Davitean. 

Opinia ta contează. Comentează!