Împrumuturi din Rusia și de la FMI
Economic 21 aprilie 2020, 20:46 | 1772

Guvernul Chicu a aprobat astăzi acordurile privind creditele din partea FMI și a Federației Ruse, care vor fi utilizate pentru acoperirea deficitului bugetar. În cazul FMI, este vorba de circa 235 de milioane de dolari, iar în cazul Rusiei, - de 200 de milioane de euro. Condițiile acordării împrumutului au trezit mai multe întrebări în rândul experților.

Din suma împrumutată de la FMI, 156 de milioane de dolari reprezintă asistența financiară prin intermediul instrumentului de finanțare rapidă, care se acordă în condițiile ratei anuale de plată a dobânzii de 1,5 la sută. Al doilea împrumut, de 78 de milioane de dolari, care reprezintă mecanismul de creditare rapidă, este oferită la o rată a dobânzii de 0%, perioada de grație fiind de 5 ani și jumătate. Cât privește creditul de 200 de milioane de euro din Rusia, acesta va fi acordat la o dobândă de 2 la sută anual, pe un termen de 11 ani, perioada de grație fiind de un an. În caz de neachitare în termen, dobânda care va fi achitată pentru plățile întârziate va fi de 3 la sută.

ION CHICU, prim-ministru

Vineri, pe parcursul zilei, a fost semnat acordul pentru creditul suveran pe care-l angajează Republica Moldova de la Federația Rusă. Cunoașteți, noi am făcut acest demers către Guvernul Federației Ruse încă în noiembrie când am întreprins vizita la Moscova.

Mai mulți experți de la Chișinău spun că acest credit din Rusia este unul dezavantajos în care sunt incluse mai multe ”clauze surpriză”.

OPINIA EXPERTULUI SERGIU TOFILAT/sursa: facebook

1. La scopul creditului (articolul 3.3) găsim fraza ”realizarea proiectelor comune... cu participarea companiilor din Rusia”. Conducerea Rusiei oferă banii, iar prietenii lui Putin execută ”lucrările” și încasează ”otkaturile”. Care-s aceste ”proiecte comune”, care-s costurile, pentru ce avem nevoie de ele și cine le va realiza? 2. Penalități la dobândă (articolul 7.1). Cu același succes poți să te împrumuți la organizațiile noastre de microfinanțare, unde iei 10.000 de lei și ai de întors 30.000 de lei. 3. Articolul 7.2 e foarte interesant. Rusia poate calcula penalități nu doar la acest împrumut, dar la orice alte împrumuturi acordate Moldovei de Rusia. (...) Să înțelegem că niște firme înregistrate în Moldova (interesant ale cui) vor lua credite din băncile rusești, iar noi va trebui să plătim pentru ele?

Cel mai mare pericol al acestui împrumut îl reprezintă prevederile articolului 7, alineat 2 din acordul cu Federația Rusă, consideră președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

MAIA SANDU, președinta PAS

Conform prezentului acord, partea rusă are dreptul să consolideze întreaga sumă restantă și să ceară plata urgentă a acesteia. Această prevedere presupune că statul Republica Moldova emite un fel de garanție pentru debitori privați, pentru întreprinderi private sau pentru companii private, iar noi cetățenii urmează ulterior să rambursăm această datorie dacă acești debitori, despre care noi nu știm cine sunt, nu rambursează la timp aceste datorii către băncile rusești.

Premierul Ion Chicu respinge acuzațiile și spune că e vorba de speculații.

ION CHICU, prim-ministru

Condițiile, la situația de astăzi, reieșind din ceea ce se întâmplă, sunt acceptabile pentru Republica Moldova. Creditul va fi angajat cu o dobândă de 2%. Și desigur toate comentariile sau speculațiile care se fac pe seama acestui acord sunt lipsite de temei

La rândul său, expertul economic Veaceslav Negruța spune că împrumutul rusesc nu este un "credit clasic", ci doar o schemă devenită clasică deja. 

Opinia ta contează. Comentează!