Post Scriptum cu Alex Cozer: Șantajul energetic nu mai funcționează

După mai bine de jumătate de an de invazie a Rusiei în Ucraina, regimul lui Putin începe să gâfâie din ce în ce mai tare și este tot mai aproape să piardă și ultima carte pe care miza în atacul său asupra democrației și libertății.

Mă refer la războiul energetic. Care a funcționat perfect la sfârșitul anului trecut și până foarte recent, când lucrurile au început să capete o turnură care dă frisoane Moscovei. Șantajul energetic pare să nu mai funcționeze. În ultimul an și jumăte, prețul gazului în Europa o luase razna, majorându-se chiar și de 20 de ori în anumite perioade. Asta pentru că Europa intrase total nepregătită în 2022 la acest capitol, preferând să aibă încredere în promisiunile lui Putin și din cauza că, ignorând angajamentele, contractele, bunul simț și ordinea, rușii au recurs la cele mai mizerabile metode pentru a ridica artificial prețurile.

Astfel, ori de câte ori Putin își dorea să mai pună ceva presiune pe Europa, rezilia vreun contract sau pur și simplu reducea livrările de gaze prin conducte inventând tot felul de motive. Și a funcționat destul de mult, mai exact până în august, când la bursa SPOT a gazele ajunseseră la un astronomic 3600 de dolari per mia de metri cubi. Atunci Medvedev, într-un acces de euforie, amenința Europa cu o adevărată epocă de gheață iarna viitoare și cu prețuri de 5000 de de dolari.

Doar că lucrurile au mers de atunci cu totul invers, iar prețurile au luat-o în jos și nu s-au oprit nici măcar când rușii au ridicat ștacheta șantajului, oprind livrările prin Nord Stream, inițial pentru 4 zile, iar apoi definitiv. Asta deoarece, între timp, depozitele de gaze ale Europei sunt pline, s-au majorat semnificativ livrările din țări precum Algeria, Norvegia sau Azerbaidjan, la fel ca și cele de GNL. În plus, țările civilizate au decis să aplice un preț plafon la petrolul rusesc, urmând să se aplice aceeași formulă și la gaze.

Astfel, astăzi gazul a coborât din nou sub 2000 de dolari, ieftinindu-se în ultimele 2 săptămâni, cu peste 45%. Iar Europa, de la aproape 50% dependență de gazul rusesc, a ajuns să importe în prezent sub 10%.

Mai mult decât atât, petrolul, o sursă chiar mai importantă de venit pentru ruși decât gazele, a ajuns la 87 de dolari – cel mai mic preț din luna ianuarie, când încă invazia din Ucraina era o perspectivă pe care nu doream s-o acceptăm.

Iar păcura, o alternativă importantă la gaze, a coborât la 600 de dolari tona, cel mai scăzut preț din august 2021.

Iar evoluțiile de azi de pe burse s-au întâmplat în ciuda unor noi amenințări psihotice ale lui Putin, făcute ieri la un așa zis forum economic la care cea mai consistentă participare a fost a partenerilor chinezi și nord-coreeni, că va opri toate livrările, de gaze, petrol și cărbune, ca Europa să înghețe la anul.

În același timp, vedem progrese tot mai încurajatoare și pe front. După ce Ucraina a declanșat o contraofensivă în sud, la Herson, ieri a atacat surprinzător și la Harkov, reușind să avanseze 20 de km și să recupereze în jur de 400 de km pătrați de teritoriu ocupat.

Armele tot mai performante de care dispune Ucraina, pe fondul demoralizării, lipselor de efective și echipamente ale rușilor, par să încline balanța în favoarea ucrainenilor, într-o luptă care la 24 februarie părea pierdută din start.

Este adevărat că deocamdată asistăm la anumite tendințe. Și pe front și pe burse, iar la cum au decurs lucrurile în 2020, ar fi neserios de hazardat în prognoze. Însă semnalele sunt pozitive. Iar dacă vom mai fi și raționali și solidari, iarna s-ar putea să fie mai degrabă răcoroasă, decât deosebit de rece, așa cum ne amenință rușii.

Și dacă ar fi să înghețe vreo coadă, păi aia mai degrabă s-ar putea să fie a ursului. Ursul n-are coadă, o să spuneți. Așa e. Iar o poveste românească spune că ursul a rămas fără ea după ce l-a păcălit o vulpe.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Scurgeri din telefonul lui Țurcanu

2 decembrie 2022, 20:40

De o habă de vreme, la Chișinău, noțiunea de protest este compromisă în ultimul...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 104 ani de la Marea Unire

1 decembrie 2022, 20:20

Acum 104 ani, la Alba Iulia, se desăvârșea Unirea României. La 1 decembrie 1918,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Aeroportul, în gestionarea statului

25 noiembrie 2022, 22:28

Acum 9 ani Moldova devenea prima țară din Europa în care autoritățile publice...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nouă luni de terorism

24 noiembrie 2022, 21:52

Astăzi se fac exact nouă luni de la începutul celei de-a doua invazii rusești...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nu doar războiul e de vină

18 noiembrie 2022, 20:43

Țara noastră trece printr-o perioadă foarte dificilă. Și este adevărat că majoritatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ucraina a eliberat Hersonul

17 noiembrie 2022, 21:04

Ucraina a reușit la sfârșitul săptămânii trecute să elibereze Hersonul. Singurul...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldova, la răscruce istorică

11 noiembrie 2022, 20:16

Săptămâna aceasta a fost pentru Moldova una istorică. În două zile consecutive,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Partidul Șor, aproape de ilegalitate

10 noiembrie 2022, 20:30

Guvernul a decis să ceară Curții Constituționale să constate că gruparea condusă...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Energia electrică s-a scumpit din nou

8 noiembrie 2022, 21:23

Energia electrică s-a scumpit din nou, ajungând la aproape 5 lei kwh. Un preț...

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE