Bilanțul tragediei din Himalaya a crescut la 18 morți: Salvatorii încearcă să scoată zeci de oameni blocați într-un tunel
Externe 8 februarie 2021, 17:52 | 1130

Cel puțin 18 oameni au murit și 150 sunt dispăruți, după ce o bucată de ghețar din Himalaya s-a rupt și a căzut peste un baraj, în nordul Indiei. Un val înalt de zeci de metri a spulberat tot ce i-a stat în cale, iar apele s-au revărsat. Se crede că majoritatea celor dispăruți sunt muncitori la două centrale hidroelectrice. Sute de trupe și elicoptere militare au fost trimise în regiune pentru a ajuta la acțiunile de salvare.

Experții investighează incidentul, deși nu este încă clar ce ar fi putut provoca acest dezastru. Imaginile postate pe reţelele de socializare au surprins apele care distrug totul în calea lor.

Au fost surprins momentele de coșmar, în care sătenii din aval de baraj și-au dat seama că vine viitura.

Cei mai norocoși și mai rapizi au urcat cât au putut pe versanții văii, pentru a evita să fie luați de valul gigantic de mâl amestecat cu roci, bușteni și bucăți de beton și asfalt, făcute zob de forța viiturii.

În mod miraculos, de sub stratul foarte gros de sedimente, în care au săpat ca în beton, echipele de intervenție au reușit să scoată oameni în viață.

Luni, premierul indian a transmis pe Twitter că urmărește cu atenție situația, iar autoritățile primesc actualizări privind acțiunile de salvare acordarea de ajutor a declarat acesta.

NIMISHA JAISWAL, corespondent DW: "Mii de oameni din regiune au fost evacuați. Echipele militare, cele din poliția de frontieră și forțele de răspuns la dezastre au fost trimise la fața locului. Pagubele sunt evaluate, iar autoritățile susțin că apele sunt ținute sub control. Abia după ce situația se va potoli, vor putea evalua adevărata amploare a pagubei și pierderile de vieți."

Liderii din întreaga lume au trimis condoleanțe familiilor victimelor. Marea Britanie este solidară cu India și este gata să ofere orice sprijin necesar, a scris premierul britanic Boris Johnson într-un tweet.

Statul indian unde a avut loc tragedia, situat în Munţii Himalaya, se confruntă des cu inundaţii, viituri şi alunecări de teren.

Opinia ta contează. Comentează!