Republica Moldova va achita peste 15 milioane de lei pentru auditul datoriilor Moldovagaz, invocate de Gazprom
Economic 16 august 2022, 19:58 | 880

Guvernul de la Chișinău va plăti peste 15 milioane de lei pentru auditul la Moldovagaz. Banii vor fi transferați către două companii - una din Norvegia și alta din Marea Britanie - care se vor ocupa de controlul datoriilor întreprinderii moldo-ruse. Potrivit contractului, cele două companii internaționale vor face auditul datoriilor la gazele livrate malului drept al Republicii Moldova până pe 30 ianuarie 2023. Între timp, expertul în energetică Sergiu Tofilat atenționează că datoria pretinsă de Gazprom este una ”artificială”, iar niște calcule temeinice ar arăta că, de fapt, gigantul rus este dator Chișinăului.

Potrivit contractului de achiziții dintre Agenția Proprietăți Publice și compania norvegiană ”Wikborg Rein Advokatfirma”, împreună cu compania britanică ”Forensic Risk Alliance & Co Limited”, pentru serviciile de audit financiar și juridic al datoriei Moldovagaz vor fi achitate 15 milioane 742 de mii de lei. Contactul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost semnat în luna octombrie trecut, la St. Petersburg, pentru o perioadă de cinci ani. Potrivit anexei contractului, Chișinăul se obligă să realizeze un audit independent al așa-zisei datorii istorice a Moldovagaz către Gazprom, care s-ar ridica la peste 700 de milioane de dolari. Expertul în energetică Sergiu Tofilat spune că principala provocare a companiilor selectate va fi acumularea probelor și a materialelor pentru a demonstra datoriile nejustificate față de Gazprom. Potrivit calculelor făcute de Tofilat, datoria invocată de Gazprom malului drept al Republicii Moldova a fost majorată artificial, în decursul anilor, cu cel puțin 958 de milioane de dolari.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică: "Pentru a trage anumite concluzii și a demonstra ceva în judecată îți trebuie documente. Având în vedere faptul că multe ilegalități au avut loc în anii '90, unele chiar până la fondarea Moldovagaz, s-ar putea ca să ne confruntăm cu anumite probleme. Ceea ce trebuie să facă auditorii e să cuantifice, să calculeze care a fost prejudiciul, cu cât a fost majorată datoria, să facă un raport final care să confirme acest lucru, la care să fie anexate documentele confirmative."

Sergiu Tofilat a mai spus că ”fie Gazprom va șterge benevol cel puțin o parte din datoria la gaz, dacă nu va rămâne dator chiar gigantul rus și va trebui să ne întoarcă niște bani, fie Chișinăul va merge pe cale judiciară”.

Opinia ta contează. Comentează!