Crește numărul fermierilor care cultivă pomușoare în Republica Moldova
Economic 27 februarie 2020, 21:46 | 2134

În Republica Moldova, pomușoarele sunt plantate pe o suprafață de peste trei mii de hectare. Este o afacere relativ tânără, dar experții prognozează că până în 2021, suprafețele cu agriș, căpșuni, mure, scoruș, cătina albă sau măceș se vor dubla. Crește și numărul celor, care vor să dezvolte această ramură.

Oportunitățile de piață ale sectorului de pomușoare și valorificarea acestora au fost discutate în cadrul Confederației Naționale a sectorului, desfășurată astăzi la Chișinău. Evenimentul a adunat peste 130 de producători, distribuitori, dar și experți în marketing. Unul dintre producători este Ion Bobeicu, din Criuleni.

Multă muncă, dăruire și o echipă bună. Iată cheia succesului în agricultură, spune Ion Bobeicu.

Anastasia Oleinic s-a întors recent din străinătate, pentru a realiza ceva aici, acasă.

Avem pământ mult și bun, doar trebuie valorificat, spune Anastasia Oleinic.

Iar Elena Vetrici a trecut de la plantațiile de căpșuni, la cele de...goji, o afacere bună în China, Italia sau Spania. Cultura Goji este considerată rentabilă datorită valorii deosebite a fructelor, frunzelor, dar și a arbuștilor. Fructele de goji sunt cunoscute pentru conținutul de vitamine.

Cea mai mare problemă a fermierilor este lipsa forței de muncă calificată, spune Oleg Steopca, responsabil pentru Dezvoltarea Forței de Muncă în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova.

La finalul evenimentului, participanții au aprobat un apel către toți producătorii de fructe moi să adopte cele mai noi tehnologii și practici agricole în vederea identificării a noi piețe de desfacere. Evenimentul, care a devenit o platformă tradițională de comunicare și schimb de bune practici pentru reprezentanții lanțului valoric al pomușoarelor, a fost organizat de Asociația „Pomușoarele Moldovei” cu susținerea Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. 

Opinia ta contează. Comentează!