Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi soţia lui, regina Letizia, au mers pe insula La Palma
Externe 24 septembrie 2021, 16:08 | 785

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi soţia lui, regina Letizia, au mers pe insula La Palma, unde un vulcan a erupt la sfârşitul săptămânii trecute pentru prima oară în 50 de ani. Sute de locuinţe au fost complet distruse, iar multe altele au fost grav avariate. Mii de persoane au fost evacuate. Nicio persoană nu şi-a pierdut viaţa în urma erupţiei vulcanului.

Pentru cea de-a cincea zi consecutiv, lava care se prelinge pe versanţii vulcanului a înghiţit locuinţe, clădirile unor şcoli şi plantaţii de banane, deşi într-un ritm mai lent decât în zilele anterioare.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi soţia lui, regina Letizia, au fost însoţiţi de premierul spaniol Pedro Sanchez. Cuplul regal s-a întâlnit cu o parte dintre cele peste 6.000 de persoane evacuate şi le-a transmis mesaje de încurajare. Regele s-a întâlnit apoi cu reprezentanţi ai guvernului insulei şi a mers să vadă zonele devastate în urma erupţiei.

FELIPE regele Spaniei: "Ceea ce am văzut și ce am trăit azi nu voi putea uita. Ne va lua mult timp să revenim la normalitate. Nimeni nu poate nega acest lucru. Un lucru este cert: La Palma va izbuti să iasă din asta. În ciuda dezastrului, care i-a lovit, toate aceste familii vor avea un viitor. Îi vom ajuta pe toți să-și refacă viețile. Trebuie să-i ajutăm."

Vulcanul Cumbre Vieja expulzează de duminică cenuşă, fragmente de rocă şi lavă cu o temperatură de aproximativ 1.000 de grade Celsius. Cel puţin 350 de locuinţe au fost complet distruse.. Mii de persoane au fost evacuate. Nicio persoană nu şi-a pierdut viaţa în urma erupţiei vulcanului.

Potrivit experților, pagubele în urma erupţiei vulcanului se situează la circa 87 de milioane de euro. Asociaţii bancare spaniole au spus că vor oferi proprietăţi vacante oamenilor, care au rămas fără locuinţe. Autorităţile au avertizat locuitorii să cureţe legumele şi hainele pentru a evita ingerarea cenuşii toxice. Un nor de dioxid de sulf este aşteptat să se deplaseze către est în perioada următoare deasupra arhipelagului Canare, peninsulei Iberice şi Mării Mediterane.

Opinia ta contează. Comentează!