Dintr-un garaj părăsit au făcut o școală de arte, cu toate condițiile pentru cei dornici de a îmbrățișa acest domeniu
Social 7 decembrie 2022, 17:53 | 2963

Au găsit un garaj părăsit și au făcut o școală de arte, cu toate condițiile pentru cei dornici de a îmbrățișa acest domeniu. Vorbim despre Victor și Ludmila Tetco, din orașul Drochia. De ani buni sunt la pensie, după ce întreaga viață și-au dedicat-o pedagogiei. Au predat la școala de arte din orașul Drochia și după pensionare și-au zis că pot face ceva frumos pentru copii.

Victor și Ludmila Tetco s-au gândit că vârsta de pensionare nu este un impediment să te dezvolți și să înveți. Așa a pornit ideea de a lansa o școală de arte, acasă!

VICTOR TETCO, profesor de artă plastică: "Totul am făcut noi. Nu ne-a ajutat nimeni. Aici era un garaj și am scos totul de aici, iar ulterior cu mâinile noastre am făcut totul. Am creat toate condițiile pentru copiii, care vor să lucreze. Câte ceva am lăsat... Am salvat soba, care și acum este funcțională. Copiii vin cu mare plăcere și cine vine se miră pentru că sunt condiții minunate."

LUDMILA TETCO, profesor de artă plastică: "Așa cum nu putem trăi fără artă, fiind încă în putere, cu o experiență bogată, am zis că putem aduce folos Moldovei noastre, copiilor noștri. Ne străduim ca fiecare oră să fie diferită de altele, să nu se repete. Știm cum să ne apropiem de fiecare copil. Ce învățăm în primul an, în al doilea."

Muncesc mult, zi de zi, și se bucură când elevii participă la expoziții naționale sau internaționale. Scopul lor este ca elevii de azi să devină pictorii de mâine, o profesie mai mult uitată în ultima vreme.

VICTOR TETCO, profesor de artă plastică: "Plăcerea e atunci când simt că nu muncim în zadar. Muncim și vedem rezultatul efortului nostru, anume când copii noștri sunt admiși la facultățile de arte. Mulți sunt deja studenți în România, Ucraina, Rusia și tot așa. Și în SUA, și ne sunt recunoscători, ne contactează mereu."

LUDMILA TETCO, profesor de artă plastică: "Muncim, am făcut o expoziție, am primit adrenalină și mergem mai departe, asta este despre noi. Copiii sunt implicați sută la sută, foarte mulți elevi au fost admiși mai departe, la universități. Anul acesta cinci elevi au intrat, toți la buget."

Visul Anastasiei este să devină pictoriță. Muncește mult, dar știe că laurii îi va culege mai târziu, cu siguranță.

Maria este studentă la drept, dar nu poate lăsa arta.

Opinia ta contează. Comentează!