Summitul CPE, o inițiativă istorică
Politic 1 iunie 2023, 20:04 | 502

Comunitatea Politică Europeană este un forum, care aduce la un loc toate țările democratice de pe continentul european, indiferent dacă sunt sau nu membre ale blocului comunitar. Această platformă de discuții a fost creată la inițiativa președintelui francez, Emmanuel Macron. Forul guvernamental paneuropean a fost lansat anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina. Inițiativa de formare a acestui for a răsunat pentru prima dată pe 9 mai, 2022, în sala Parlamentului European, la finalul conferinței „Viitorul Europei”.

EMMANUEL MACRON, președintele Franței: "Cum ar trebui să organizăm Europa într-o manieră politică? Și cum putem trece de hotarele Uniunii Europene? Avem obligația istorică de a răspunde la aceste întrebări. Răspunsul ar fi crearea unei Comunități Politice Europene. Această nouă organizație europeană ar permite națiunilor europene, democratice, care se conduc după valorile noastre, să facă loc pentru cooperarea politică, cooperare în domeniul securității, energiei, transporturilor, investirea în infrastructură, unde oamenii ar putea circula, mai ales tinerii."

Ideea de a crea această comunitate a fost lansată înainte ca Uniunea Europeană să ofere Ucrainei și Republicii Moldova statut de țară candidat la aderare. Chișinăul a salutat inițiativa președintelui francez. Pe 15 iunie trecut, în timpul vizitei lui Emmanuel Macron la Chișinău, Maia Sandu și-a declarat sprijinul pentru această inițiativă.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Salutăm inițiativa Dumneavoastră privind Comunitatea Politică Europeană, pe care o susținem și din care vrem să facem parte. Aceasta nu este o alternativă pentru parcursul nostru european, ci o inițiativă complementară, care ne va ajuta în procesul de integrare europeană."

Kievul a criticat inițial inițiativa liderului de la Elysee. Volodimir Zelenski a văzut în ea o tentativă de a înlocui perspectiva integrării europene a Ucrainei. „Orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE ar fi, de fapt, un compromis între blocul comunitar şi Rusia”, a declarat Zelenski pe 21 mai 2022. De cealaltă parte, președintele francez a reacționat imediat și a negat faptul că acest for ar veni să înlocuiască aderarea la Uniunea Europeană. Primul Summit al Comunității Politice Europene a avut loc la Praga, pe 6 octombrie trecut.

EMMANUEL MACRON, președintele Franței: "Ceea ce am vrut să realizăm aici, la Praga, a fost să aducem la un loc 44 de țări suverane, care văd Europa ca o singură entitate, indiferent de formele particulare de organizare politică, ca să discutăm de la egal la egal, ca și state suverane, problemele pe care le avem. Asta este exact ceea de ce avem nevoie."

Tot atunci s-a anunțat că următorul summit al Comunității Politice Europene va fi organizat în Republica Moldova.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Să găzduim cel de-al doilea Summit al EPC este un semnal de suport pe care îl apreciem în contextul în care suntem țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Abia așteptăm să vă primim la următoarea reuniune în Chișinău, pentru a consolida activitatea și cooperarea noastră în cadrul EPC."

Cel de-al treilea summit al Comunității Politice Europene este planificat să aibă loc în data de 5 octombrie 2023 și ar urma să se desfășoare în Spania, iar al patrulea summit ar urma să aibă loc în primăvara anului viitor în Marea Britanie.

Opinia ta contează. Comentează!