Opoziţia de centru-dreapta din Lituania a câştigat alegerile parlamentare
Externe 26 octombrie 2020, 17:39 | 686

Opoziţia de centru-dreapta din Lituania a câştigat alegerile parlamentare organizate ieri, potrivit primelor rezultate, iar în Ucraina, partidul lui Vladimir Zelenski a suferit tot ieri o înfrângere la alegerile locale, potrivit sondajelor realizate la ieșirea de la urne. În Statele Unie, republicanul Donald Trump şi contracandidatul său democrat Joe Biden intră azi în ultima săptămână completă a campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

În Lituania, partidul Uniunea Patriei (conservator) şi-a atribuit 49 din cele 141 de locuri ale parlamentului, în timp ce Uniunea Fermierilor şi a Verzilor a câştigat numai 32, potrivit primelor rezultate. Văzută ca viitor şef al guvernului, fostul ministru conservator al Finanţelor, Ingrida Simonyte, ar putea fi în măsură să alcătuiască o coaliţie cu două partide liberale. Alte patru partide au intrat în parlament în primul tur, ceea ce ar trebui să conducă la negocieri asupra unei coaliţii. Toate marile partide sunt favorabile Uniunii Europene şi NATO.

Ieri au avut loc alegeri și în Ucraina. Vladimir Zelenski a suferit o înfrângere la alegerile locale, partidul său fiind devansat de adversari în majoritatea orașelor mari, potrivit sondajelor realizate la ieșirea de la urne, scrie AFP. Partidul său, Servitorul poporului, s-a clasat pe primul loc la consiliile municipale doar în două mari orașe din centru, iar în alte șapte figurează cel mai frecvent pe poziția a treia, indică două sondaje. Numărarea voturilor riscă să dureze mai multe zile, o nouă lege electorală făcând complicată această procedură. Alegeri nu au avut loc în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia, și în teritoriile din est aflate sub controlul separatiștilor ruși.

În Statele Unite, republicanul Donald Trump, şi contracandidatul său democrat Joe Biden intră luni în ultima săptămână completă a campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. Cu opt zile înaintea zilei alegerilor, peste 59 de milioane de americani au votat deja, în persoană sau prin corespondenţă. În pofida avansului solid din sondajele la nivel naţional, competiţia se anunţă extrem de strânsă în state precum Florida şi Pennsylvania. ''Nu există nicio ţară în lume care s-a redresat aşa cum am făcut-o noi'', a declarat Donald Trump, duminică, în faţa susţinătorilor săi din statul New Hampshire.

Opinia ta contează. Comentează!