În Spania, autorităţile au evacuat 5.000 de persoane din sate situate pe insula La Palma, unde a erupt un vulcan
Externe 21 septembrie 2021, 17:11 | 620

Un incendiu de pădure a izbucnit luni seară în staţiunea balneară Nea Makri din Grecia, situată la aproape 40 de kilometri de Atena. Şaptezeci de pompieri şi circa 20 de vehicule utilitare participă la operaţiunile de stingere a flăcărilor, informează AFP. În Spania, autorităţile au evacuat circa 5.000 de persoane din sate situate pe insula La Palma, unde a erupt un vulcan. Râul de lavă a înghiţit deja 20 de locuinţe în satul El Paso.

În urma erupţiei de duminică după-amiază, vulcanul a expulzat o coloană de lavă la sute de metri în aer, aruncând roci topite în Oceanul Atlantic într-o regiune puţin populată din La Palma, o insulă situată în nord-vestul arhipelagului Canare. Autorităţile au evacuat circa 5.000 de persoane din patru sate. Nu au fost raportate victime. Prim-ministrul Pedro Sanchez a ajuns în La Palma duminică noapte pentru a discuta cu autorităţile locale în vederea măsurilor ce se impun pentru gestionarea erupţiei.

PEDRO SANCHEZ prim-ministrul spaniol: "Cel mai important este să garantăm securitatea cetățenilor din zona afectată de erupție."

La Palma a intrat în stare de alertă, după ce peste 22.000 de mişcări telurice au fost raportate într-un interval de o săptămână la Cumbre Vieja, vulcan aparţinând unui lanţ care nu a mai erupt din 1971 şi este una dintre cele mai active regiuni vulcanice din Canare.

În Grecia, 70 de de pompieri şi circa 20 de vehicule utilitare participă la operaţiunile de stingere a unui incendiu declanşat în staţiunea balneară Nea Makri, situată la 38 de kilometri de capitala Atena. Au fost recomandate evacuări ca măsură de precauţie, a declarat un angajat al serviciului de presă al pompierilor greci. Grecia a fost grav afectată de temperaturi caniculare în vara acestui an şi de incendii de pădure izbucnite la începutul lunii august, care au devastat peste 100.000 de hectare de vegetaţie, mai ales la nord-est de Atena. Trei persoane au murit în urma acestor incendii.

Potrivit cercetătorilor, caniculele repetate sunt un indicator ce anunţă fără echivoc că aceste valuri de căldură vor deveni încă şi mai numeroase, vor avea durate mai lungi şi se vor intensifica, favorizând astfel apariţia unei combinaţii ideale pentru izbucnirea incendiilor.

Weekendul trecut, temperaturile au depăşit pragul de 35 de grade Celsius în anumite regiuni din Grecia, inclusiv în Attica, înainte de a scădea la 32 de grade Celsius în cursul zilei de luni. Potrivit prognozelor meteorologice, temperaturile urmează să scadă în această ţară începând de marţi, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!