Maia Chirica, însoțitor de vagon CFM
Femeile Moldovei 16 octombrie 2021, 20:29 | 852

În această ediție vă invităm să cunoașteți o femeie ambițioasă și curajoasă. În aproximativ trei decenii de muncă, a trecut prin multe, dar s-a descurcat de minune ca însoțitor de vagon! Pasagerii sunt cei, care știu prețul măiestriei, iar Maia Chirica îi face pe toți să aibă o călătorie agreabilă.

Când era mică, îi plăcea să urce în tren, iar curiozitatea a determinat-o să învețe meseria. A absolvit o facultate în orașul Harkov. De 28 de ani încoace, Maia Chirica este însoțitor pe curse internaționale.

MAIA CHIRICA, însoțitor de vagon CFM: "Toți anii mei de școală, de studii, vara mergeau în musafirie, după care și am decis că vreau să rămân aici și să fac activitate în domeniu dat. Pe timpuri era o școală profesională, care pregătea specialiști în 1993 și de atunci sunt angajată și îmi fac meseria în continuare."

La început a fost dificil, însă uniforma a obligat-o să fie la înălțimea cuvenită.

MAIA CHIRICA, însoțitor de vagon CFM: "Da, îmi amintesc, a fost foarte emoționant, a fost cu multe semne de întrebări: cum o să fie, ce o să fie. Eram foarte tânără, 18 ani. Necăsătorită. Și era destul de nou pentru mine. Fiindcă eu aveam părerile formate despre tren din punct de vedere al călătorului, atunci când am mers în activitate, lucrurile stau altfel."

Și așa de 28 de ani, Maia Chirica are grijă ca în tren totul să fie pregătit, ca pasagerii să se simtă confortabil.

MAIA CHIRICA, însoțitor de vagon CFM: "Pasagerul când merge la o cursă vă dați seama 27 de ore, noi suntem echipa care le oferim suportul, le suntem în ajutor, îi însoțim pană la destinația aleasă."

În aproximativ trei decenii de muncă a trecut prin multe, dar dragostea față de meserie i-a dat mereu puteri.

MAIA CHIRICA, însoțitor de vagon CFM: "Noi nu păstrăm stereotipul ca doar este funcția pentru bărbat, femeia dacă vrea și își propune ajunge la orice domeniu fie că e în transport feroviar, fie că e în justiție, fie că e în medicină, adică oriunde dacă femeia își propune ajunge."

Călătoriile luni pe roți de tren au devenit o obișnuință, fără de care nu își imaginează viața.

MAIA CHIRICA, însoțitor de vagon CFM: "Nu, nu păi știți cum asta e o boală profesională, spunem noi, un defect profesional mai bine spus și totuși activitatea multor ani își lasă o amprentă în interiorul fiecăruia. Și deja este o experiență destul de îndelungată, care nu îmi imaginez, nu înțeleg cum poate să fie altfel."

Însoțitorii de tren sunt deosebiți. Au maniere, disciplină, memorie.

MAIA CHIRICA, însoțitor de vagon CFM: "Un însoțitor de vagon trebuie să fie las un nivel foarte înalt cu calități de responsabilitate, să fie organizat, să fie sociabil, flexibil. Trebuie să fie ok cu sine însuți, practic jumătate de viață el e în deplasări întâlnește diferiți oameni, sunt diferiți călători, sunt cu diferite dispoziții. Noi adică suntem multifuncționali."

Deși s-a dedicat trenurilor, reușește să fie și alături de familie.

MAIA CHIRICA, însoțitor de vagon CFM: "Copii noștri au crescut așa cum au crescut în lipsa noastră de foarte multe ori pentru că serviciul are specificul său. Dar eu am avut parte de părinți foarte buni care m-au susținut, foarte mult au contribuit în creșterea copilului. Soțul tot a fost în domeniul dat, eram bine înțeleasă, acceptată fiindcă domeniul nu era străin pentru dansul era un domeniu în care activa și el."

Viața însoțitorilor de vagon s-a schimbat brusc în 2020. Industria feroviară este și ea afectată de virus.

MAIA CHIRICA, însoțitor de vagon CFM: "Pandemia a avut un rol nebenefic în domeniul nostru, ne-am despărțit de tren, avem necesitatea aceasta de adrenalină, de activitate, de călătorie, de interacțiune cu oamenii. Vrem să fim utili, în activitate, ne dorim foarte mult și așteptăm foarte mult să-și reia cursele activitatea și credem că o să fie bine."

Maia Chirica este optimistă și crede va reveni degrabă la munca aleasă.

SINCRON MAIA CHIRICA, însoțitor de vagon CFM: "Ne-a despărțit nu doar pe mine, pe toți ne-a despărțit, noi avem mari speranțe și credem că totul o să reînceapă. Suntem cu speranța și așteptarea. Suntem într-o suferință emoțională sufletească și așteptăm să fie bine."

Maia Chirica este una dintre puținele femei, care au ales să fie însoțitor de vagon. Ea a fost și este un exemplu pentru alte femei, care adoră trenurile.

Opinia ta contează. Comentează!