Parlamentul European cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE până la sfârșitul acestui an
Politic 19 aprilie 2023, 17:29 | 495

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finele anului curent, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană. O rezoluție în acest sens a fost adoptată astăzi în plenul legislativului european, cu o largă majoritate. Documentul a fost aprobat cu votul a 555 de europarlamentari. Doar 49 au fost împotrivă, iar 26 de eurodeputați s-au abținut de la vot.

În rezoluția adoptată, Parlamentul European cere ca instituțiile blocului comunitar să crească ajutorul financiar și tehnic acordat Republicii Moldova în următoarea perioadă, atât pentru implementarea reformelor necesare integrării europene și adoptarea de noi de măsuri de sprijin pentru oameni, cât și pentru combaterea dezinformării, manipulării și a altor forme hibride de agresiune a Federației Ruse.

COMENTARIUL EUROPARLAMENTARULUI CORINA CREȚU: "Parlamentul European invită Comisia Europeană să stabilească și să ofere un pachet ambițios de sprijin pentru Republica Moldova, astfel încât aceasta să poată face față amenințărilor pe care le întâmpină. Cred cu fermitate că locul Republicii Moldova este în marea familie europeană și voi depune toate eforturile posibile pentru a o susține în acest parcurs!"

Iar eurodeputatul Siegfried Mureșan a menționat că Republica Moldova ar putea primi în curând o nouă asistență macrofinanciară din partea UE.

COMENTARIUL EUROPARLAMENTARULUI SIEGFRIED MUREȘAN: "Cerem Comisiei Europene să vireze Republicii Moldova cât mai repede restul fondurilor din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro adoptată în 2022, precum și sprijinul bugetar de 105 milioane de euro anunțat de Comisia Europeană în noiembrie 2022. În același timp, noi, Parlamentul European, suntem în curs de aprobare a unei noi asistențe macrofinanciare de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova."

A notat eurodeputatul Siegfried Mureșan după adoptarea rezoluției în plenul Parlamentului European. Întrebat dacă Republica Moldova va reuși să îndeplinească cele nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană până la finalul anului, ministrul de Externe, Nicu Popescu, s-a arătat optimist, dar a atras atenția și asupra unui sector în care mai este mult de muncă.

NICU POPESCU, ministru de Externe: "O bună parte din recomandări au fost îndeplinite deja, iar o altă serie de recomandări țin de procese care nu se termină niciodată. Obiectivul pentru anul acesta este să demonstrăm progrese semnificative, dar procesul privind reforma justiției nu se termină anul acesta, însă progresele noastre sunt suficiente pentru ca Uniunea Europeană să ne accepte la următoarea etapă a procesului de aderare la UE."

Parlamentul European a solicitat, în rezoluția adoptată, ca cei care doresc să destabilizeze situația din Republica Moldova să fie sancționați, iar oligarhii fugari - extrădați.

COMUNICATUL EMIS DE PARLAMENTUL EUROPEAN: "Deputații solicită Uniunii Europene să-i sancționeze pe oligarhii moldoveni fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și, după caz, afacerile și organizațiile lor politice, precum și extrădarea celor doi în Republica Moldova pentru a fi judecați. Parlamentul dorește, de asemenea, ca UE să extindă domeniul de aplicare al regimului său de sancțiuni pentru a include acte de corupție pasibile de pedeapsă care subminează securitatea, stabilitatea, instituțiile constituționale și democratice ale unei țări."

Rezoluția mai prevede ca Republica Moldova să intensifice relațiile comerciale cu Uniunea Europeană și să fie create condițiile pentru deschiderea totală a pieței europene pentru produsele și serviciile moldovenești. Europarlamentarii au solicitat liberalizarea totală a comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!