Statele Unite au transmis răspunsurile scrise la cererile Rusiei privind garanţiile de securitate
Externe 27 ianuarie 2022, 17:44 | 720

Statele Unite au transmis răspunsurile scrise la cererile Rusiei privind garanţiile de securitate, ca parte a negocierilor pentru evitarea unei escaladări militare ruse împotriva Ucrainei. Secretarul de stat Antony Blinken afirmă că nu va exista nicio schimbare în politica uşilor deschise a Washingtonului privind NATO. Moscova afirmă că Washingtonul nu a dat un răspuns pozitiv la "principala" revendicare a Rusiei.

ANTONY BLINKEN, secretar de stat, SUA: "Acțiunile noastre din ultimele săptămâni au condus la stabilirea alegerii, pe care acum trebuie să o facă și Rusia. Am stabilit calea diplomatică și am punctat consecințele, pe care Rusia trebuie să și le asume. O să continuăm să oferim sprijin pentru Ucraina. SUA și aliații săi sunt uniți de-a lungul frontierei. Acum vom continua să ne pregătim. Depinde de Rusia cu ce ne va răspunde. Suntem pregătiți în orice caz."

Antony Blinken s-a declarat pregătit să discute cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov ''în zilele următoare''. Serghei Lavrov a declarat joi că Washingtonul nu a dat un răspuns pozitiv la "principala" revendicare a Rusiei.

SERGHEI LAVROV, ministru de Externe, Rusia: "Este în acest document o reacție, care ne permite să sperăm la continuarea unui dialog serios, dar sunt vizate doar chestiuni de ordin secundar. Nu există un răspuns pozitiv la principala chestiune - oprirea extinderii NATO spre Est şi o revenire la desfăşurările sale militare la frontierele Rusiei."

Moscova a formulat în decembrie către Washington o serie de cereri cu privire la arhitectura de securitate europeană, solicitând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în statele care au aderat la această alianţă după 1997.

Consultările dintre Moscova şi Washington începute pe 10 ianuarie asupra acestor solicitări nu au condus la o înţelegere, în timp oficialii occidentali au calificat drept inacceptabile cererile Moscovei, pe care au ameninţat-o cu sancţiuni dure dacă atacă Ucraina, la frontiera căreia sunt concentrate importante efective militare ruseşti.

NATO ''întinde din nou mâna'' Rusiei pentru un dialog, dar refuză să renunţe la dreptul de aderare a noi membri şi ''se pregăteşte şi pentru ce e mai rău'', a declarat miercuri, la Bruxelles, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. JENS STOLTENBERG, secretar general, NATO: "Rusia ar trebui să se abțină de concentrarea forțelor, agresivitatea retorică și activități maligne îndreptate împotriva aliaților și altor națiuni. Totodată, Rusia ar trebui să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova, acolo unde acestea sunt amplasate fără acordul statelor."

Rusia şi Ucraina îşi vor continua discuţiile sub medierea franco-germană peste două săptămâni, la Berlin, după discuţii "deloc simple" miercuri la Paris, a declarat trimisul special rus pentru conflictul ucrainean, Dmitri Kozak.

DMITRI KOZAK, trimisul special rus pentru conflictul ucrainean: " Primul lucru, care trebuie făcut în acest format este să avem o unitate de opinii privind Acordul de la Minsk. Armistiţiul trebuie să persiste. Părțile știu ce trebuie să respecte și nu e cazul pentru divergențe în Formatul Normandia."

Kozak a insistat că situaţia din regiunile separatiste ale Ucrainei şi tensiunile de la graniţa unde Rusia a dislocat trupe sunt "două lucruri diferite". Conflictul armat dintre Kiev şi separatişti a izbucnit în 2014, dar de atunci s-a transformat într-unul latent, cu bombardamente şi confruntări regulate. Germania şi Franţa mediază acest conflict din 2014, dar planul de pace negociat între părţile implicate în conflictul din estul Ucrainei este blocat.

Opinia ta contează. Comentează!