Azerii și armenii rămân pe poziții
Externe 7 octombrie 2020, 18:25 | 734

Ostilitățile au continuat toată noaptea de marți spre miercuri de-a lungul liniei frontului din Nagorno-Karabah, anunță ministerul azer al apărării. În cea de-a zecea zi de lupte, nicio tabără nu pare să fi înregistrat vreun avantaj determinant. Premierul armean Nikol Pashinyan este ''convins'' că Rusia va veni în ajutor dacă ţara va fi atacată direct, dar Kremlinul afirmă că părţile au obligaţia de a înceta schimbul de focuri şi de a lua loc la masa negocierilor.

Trupele azere au efectuat operațiuni militare în diferite direcții, pentru a-și extinde succesele obținute în zilele precedente. Au fost observate trageri de artilerie reciproce" - a menționat ministerul azer, într-un comunicat remis miercuri dimineață. Pe de altă parte, premierul armean Nikol Pashinyan a declarat marţi că este ''convins'' că Rusia va veni în ajutor dacă ţara va fi atacată direct, relatează AFP. Premierul armean a spus, de asemenea, că ostilităţile din Nagorno-Karabah au fost provocate de ''angajamentul activ'' al Turciei în sprijinul Azerbaidjanului.

Situaţia degradează, afirmă Kremlinul. Oamenii continuă să moară, ceea ce este total inacceptabil, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reiterând că "părţile au obligaţia de a înceta schimbul de focuri şi de a lua loc la masa negocierilor".

Nagorno-Karabah, populată majoritar de armeni creştini, şi-a declarat independenţa faţă de Azerbaidjan, ţară musulmană şiită, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, secesiune care a dus la începutul anilor 1990 la un război ce s-a soldat cu circa 30.000 de morţi. Frontul din Nagorno-Karabah a fost aproape îngheţat după un armistiţiu încheiat în 1994, în pofida unor ciocniri regulate.

Opinia ta contează. Comentează!