Post Scriptum cu Alex Cozer: Ilan Șor a fost condamnat

În sfârșit! După 8 ani de zile de simulacre în justiție, unul dintre cei mai mari criminali și escroci pe care i-a dat Moldova în istoria sa, a fost condamnat. Ilan Șor, acest individ, care pe lângă că este un criminal și un escroc ordinar, prin acțiunile sale din ultima perioadă a demonstrat și că este un trădător ordinar de patrie, a fost ieri condamnat de Curtea de Apel la 15 ani de pușcărie, cu obligativitatea returnării unui prejudiciu de peste 5 miliarde de lei în dosarul privind jaful din sistemul bancar.

O sentință extrem de mult întârziată, care trebuia să fie demult emisă, încă înainte ca Șor să reușească prin alte scheme infracționale să scoată din proprietatea sa directă bunuri extrem de valoroase și care astăzi puteau fi confiscate în contul recuperării uriașelor prejudicii pe care crimele acestuia le-au adus Republicii Moldova.

Bunăoară, în septembrie 2018, la 3 ani de la condamnarea lui Șor în prima instanță, acesta cedează companiei Ex-Factor hotelul Cosmos, cel mai mare stabiliment de acest fel din țară. Situat chiar în inima capitalei și a cărui valoare reală de piață se apropie de un miliard de lei. Șor intrase în posesia hotelului printr-o schemă mai veche, implementată încă de tatăl sau, prin care a pus mâna pe zeci de edificii sau terenuri din capitală, care aparțineau Sindicatelor și a căror valoare cumulată e de ordinul sutelor de milioane de euro.

De altfel, pe o parte din acele terenuri astăzi se ridică falnice clădiri multietajate, care pocesc imaginea capitalei și o fac și mai aglomerată decât este. În mare parte, schemele au implicat aceeași companie.

Iar procurorii, de responsabilitatea cărora este recuperarea prejudiciului de peste 5 miliarde de lei, trebuie să analizeze cu atenție legitimitatea acestor tranzacții și cum a fost posibil ca Vladimir Tonu, șeful Ex-Factor, să preia înainte de 2019 active de miliarde de lei nu numai de la Șor, ci și de la Plahotniuc – cei doi parteneri de crimă și hoție. Tocmai acele bunuri problematice și care erau pasibile sechestrului în urma condamnărilor celor 2. Așa cum ar fi, spre exemplu, printre multe altele, și terenul de 10,5 hectare din preajma Gării de Nord, pe care astăzi se mai construiește un viitor ghetou în Chișinău.

Mă simt obligat să vorbesc și despre judecătorii de la Curtea de Apel care au emis această decizie atât de mult întârziată. Raportor în completul de judecată a fost Ion Bulhac, iar ceilalți doi magistrați – Silvia Gîrbu și Marcel Jugănari.

Dincolo de toate, merită felicitați și apreciați că au rezistat tututor presiunilor și tentațiilor cu care Șor i-a asaltat, emițând o decizie corectă.

Atunci când în justiția de aici, chiar și cu o întârziere atât de mare, se iau astfel de decizii, ele trebuiesc salutate și apreciate. Pentru că pot servi drept punct de reper și pornire a unor procese care să ducă într-un final la o funcționare normală a acestui sistem.

Felicitați trebuiesc și procurorii care au lucrat la acest caz. Și încurajați și ei să-și ducă treaba până la capăt.

Pentru că, nici pe departe, lucrurile nu trebuie să se oprească aici. Să nu uităm că Șor nu a fost totuși chiar figura centrală în această schemă. Pusă la cale de fapt de Plahotniuc și aghiotanții săi, de la Iaralov până la Candu și Andronachi.

Să nu uităm de Iurie Leancă, cel ce a dat undă verde devalizării Băncii Naționale, și nici de guvernatorul de atunci, Dorin Drăguțanu - care nu lua nicio decizie fără a se consulta mai întâi la o cafea cu Andrian Candu, de preferat în restaurantul hotelului Nobil.

Lista criminalilor este mult mai lungă. Acestea fiind doar unele dintre figurile cheie în comiterea acestei scheme, una dintre multele care în perioada dictaturii lui Plahotniuc au dus la jefuirea țării.

Cel mai important este însă ca noi, cetățenii, să înțelegem că, în primul rând datorită nouă, a alegerilor pe care le-am făcut, unele procese încep, chiar dacă extrem de dificil, să se miște. Suntem obligați și noi să ducem lucrurile până la capăt. Să punem presiune sau să intervenim atunci când e cazul. Să ne asigurăm că procese de transformare a Moldovei într-o țară liberă sunt unele ireversibile. Să nu mai admitem niciodată întoarcerea la guvernarea a unor criminali precum Plahotniuc, Șor și restul celora din gașca lor criminală.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!