În Uniunea Europeană, rata populației care a primit o primă doză abia atinge 2,5%
Externe 5 februarie 2021, 20:08 | 1519

Organizația Mondială a Sănătății solicită o vaccinare mai rapidă în Europa. Apelul a fost făcut de directorul OMS din Europa, care s-a declarat „îngrijorat” de riscul eficacității vaccinurilor, în fața noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2. ”Virusul poate fi încă transmis. Procesul este foarte complicat”, insistă directorul OMS din Europa.

HANS KLUGE, directorul OMS pentru Europa: "Trebuie să grăbim capacitatea de producere a vaccinurilor și avem nevoie ca guvernele să asigure o comunicare clară între ele."

În Uniunea Europeană, rata populației care a primit o primă doză abia atinge 2,5 la sută. Anunțarea de către mai multe laboratoare a unei creșteri a livrărilor a dat unele semnale de accelerare a procesului. HANS KLUGE, directorul OMS pentru Europa: "Sanofi, de exemplu, va ajuta la creșterea producției de vaccinuri din partea Pfizer și BioNTech. De asta avem nevoie, ca mai multe companii să facă echipă și să grăbească producția de vaccinuri."

Eficiența vaccinurilor a fost pusă sub semnul incertidunii în fața noilor mutații. În ceea ce privește ipoteza conform căreia aceste vaccinuri anti-Covid, care au ajuns pe piață din decembrie, vor rămâne eficiente împotriva noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, directorul regional s-a arătat îngrijorat.

HANS KLUGE, directorul OMS pentru Europa: "Am impresia că unii oameni cred că dacă vor primi vaccinul, totul va fi bine. Dar, în mod paradoxal, puteți primi vaccinul, acesta împiedică procesul de îmbolnăvire, însă virusul poate fi încă transmis. Procesul este foarte complicat."

Dacă situația pare astăzi mai dificilă decât atunci când au sosit primele vaccinuri, șeful OMS Europa a vrut să rămână optimist.

HANS KLUGE, directorul OMS pentru Europa: "Cred că tunelul este puțin mai lung decât am crezut în decembrie, dar va fi un an mai ușor de gestionat, decât anul trecut."

El a reiterat apelurile la solidaritate cu țările care nu își pot permite vaccinurile, sugerând ca țările bogate să accelereze împărțirea dozelor cu țările sărace după ce au atins un anumit nivel de vaccinare. Europa are în acest moment 19 milioane 700 de mii de infectări cu COVID-19 și peste 470 de mii de decese.

Opinia ta contează. Comentează!