Echipa de experţi OMS a găsit dovezi ale unei circulaţii mai largi în afara pieţei Huanan din decembrie 2019
Externe 9 februarie 2021, 16:49 | 1241

Echipa internațională de experți chinezi și ai Organizației Mondiale a Sănătății, care a investigat apariția coronavirusului în Wuhan, a anunțat marți că nu a găsit indicii privind prezența virusului în acest oraș din China și că nu a reușit să identifice animalul aflat la originea epidemiei. Președintele echipei a precizat că obiectivul studiului este să se afle dacă noul coronavirus avea o „istorie anterioară” şi dacă exista înainte de decembrie 2019.

Potrivit declaraţiilor, echipa de experţi a găsit dovezi ale unei circulaţii mai largi în afara pieţei Huanan din decembrie 2019. Căutarea modului în care a fost transmis virusul este încă o „lucrare în curs”, a precizat acesta. De asemenea, a fost luat în considerare faptul că boala Covid-19 nu era cunoscută înainte, iar virusul SARS-CoV-2 nu exista în niciun laborator din lume.

PETER BEN EMBAREK, președintele echipei OMS în Wuhan: "În realitate, accidente pot avea loc, din păcate. Avem multe astfel de exemple de la multe țări ale lumii. Deci nu este imposibil, se întâmplă ocazional. Accidentele de laborator sunt extrem de rare, dacă urmăriți acest istoric. Această ipoteză nu are loc în mod obișnuit."

Cel mai probabil, virusul a fost transmis la oameni dintr-o specie intermediară. Ipoteza creării în laborator este „extrem de puţin probabilă” şi nu va necesita studii suplimentare ca parte a muncii lor în studierea originii virusului, a spus oficialul OMS.

PETER BEN EMBAREK, președintele echipei OMS în Wuhan: "Am cercetat laboratorul de la Institutul de Virologie din Wuhan, un laborator foarte avansat și ni s-a părut foarte puțin probabil să fi putut scăpa dintr-un asemenea loc."

Misiunea a examinat trei linii de anchetă: legătura dintre răspândirea virusului şi animale, modelul de răspândire a virusului şi eşantionarea mediului. Oficialul OMS recomandă analiza noilor materiale, inclusiv a probelor de sânge, care ar putea ajuta la identificarea cazurilor anterioare din China. Acesta a afirmat că nu există suficiente dovezi pentru a determina dacă s-a răspândit în Wuhan înainte de această dată.

PETER BEN EMBAREK, președintele echipei OMS în Wuhan: "Multe dintre aceste evaluări și argumente pro și contra ne-au ajutat să abordăm în mod rațional ipoteza unui potențial virus scăpat din laborator. Așa cum am mai spus, am urmărit toate probele pro și contra pentru a asigura că suntem obiectivi în analiză."

Ancheta comună între China şi OMS a fost alcătuită din cercetări sistematice şi cuprinzătoare asupra originilor SARS-CoV-2. China a arătat sprijinul ferm al OMS pe tot parcursul acestei anchete. Pe de altă parte, detaliile călătoriei au fost limitate, autorităţile chineze păstrând mass-media departe, în timp ce delegaţia a vizitat locurile care au avut legătură cu focarul, inclusiv piaţa de fructe de mare din Wuhan şi un laborator de virologie.

Opinia ta contează. Comentează!