Ministrul de externe al Austriei Alexander Schallenberg devine noul cancelar al țării
Externe 11 octombrie 2021, 19:06 | 615

Ministrul de externe al Austriei Alexander Schallenberg devine luni noul cancelar al țării. Conservatorul Sebastian Kurz se afla sub presiune pentru a se retrage după anunţul referitor la deschiderea unei anchete de corupţie pe numele său, informează AFP. Șeful statului austriac a declarat că Schallenberg va depune jurământul luni.

Diplomatul în vârstă de 52 de ani, al cărui nume fusese propus sâmbătă ca succesor de către Sebastian Kurz, s-a întâlnit duminică cu preşedintele austriac, Alexander Van der Bellen.

ALEXANDER VAN DER BELLEN președintele Austriei: "Această criză guvernamentală s-a încheiat."

Sebastian Kurz, în vârstă de 35 de ani, care devenea cel mai tânăr lider ales de pe glob la sfârşitul anului 2017, este afectat de un scandal pentru a doua oară, după o furtună politică în 2019, pe care a reuşit să o depăşească spectaculos. "Ar fi iresponsabil să alunecăm în luni de haos sau de blocaj", a spus Kurz, explicând că se retrage pentru "stabilitatea" ţării. El zice că acuzaţiile care îi sunt aduse sunt false.

Sebastian Kurz se afla sub presiune pentru a se retrage după anunţul de miercuri referitor la deschiderea unei anchete de corupţie pe numele său. Deşi iniţial a refuzat, denunţând acuzaţii fabricate, în cele din urmă a decis să se retragă sub ameninţarea unei noi destituiri de către parlament, marţi.

Se suspectează că Sebastian Kurz a folosit fonduri guvernamentale în trecut pentru a-şi asigura o acoperire media favorabilă. Potrivit Parchetului, între 2016 şi 2018, articole laudative şi sondaje de opinie "parţial manipulate" ar fi fost publicate în schimbul achiziţionării de spaţiu publicitar de către ministerul finanţelor, administrat la acea vreme de către conservatori. Kurz şi alţi nouă suspecţi, precum şi trei organizaţii, sunt vizaţi de o anchetă pentru diverse infracţiuni legate de acest caz. Dosarul procurorilor se bazează pe o serie de mesaje telefonice.

În aşteptarea rezultatului anchetei, Sebastian Kurz rămâne la conducerea Partidului Conservator şi va participa la activitatea parlamentară.

Alexander Schallenberg s-a născut la Berna în 1969. Este fiul unui diplomat, care a deținut funcții de ambasador și secretar general al Ministerului de Externe. Alexander Schallenberg a crescut în India, Spania și Franța. Este tatăl a patru copii.

Opinia ta contează. Comentează!