Livada i-a devenit a doua casă - Jurnalul Săptămânii, 18 Decembrie
Femeile Moldovei 18 decembrie 2021, 20:10 | 1890

Livada i-a devenit a doua casă, în ultimii 15 ani. Este o pasiune a vieții, zice Veronica Zgurean din Domulgeni, raionul Florești. Specialistă în agronomie, femeia spune că lucrul în livadă îi aduce o satisfacție deosebită.

VERONICA ZGUREAN, agronom șef: "Această livadă este cam toată viața mea, te doare inima când vezi un pom că s-a îmbolnăvit, s-a rupt o creangă ori chiar pomul încărcat cu roadă se întâmplă că se rupă. Și în toată ziua sunt diferite probleme de care te doare inima. Dacă l-a atins cineva, s-a deteriorat tulpina și trebuie să facem la lume observație ca să ia seama să nu fărâme ceea ce cu atâta greu se face."

Lucrul în livadă îi aduce o satisfacție. Și așa de vreo 15 ani încoace.

VERONICA ZGUREAN, agronom șef: "Da îmi place mai ales când se văd rezultatele muncii. Când începe toamna te strădui ca să dai pomului anumită cantitate de muguri de roadă ca să nu-l prea încarci ca să avem în fiecare an roadă."

Agronomul Veronica Zgurean participă la toate lucrările din livadă, din primăvară devreme, până în sfârșit de toamnă. Livada a devenit o parte importantă în viața ei.

VERONICA ZGUREAN, agronom șef: "Mai tot anul împrejur avem de lucru, dacă începem de toamnă de la curățitul în uscat, mai toată iarna avem de curățit. Avem o suprafață de 46 hectare de măr și 10 hectare cireșe. Acum nu prea îmi închipui, cum mă trezesc dimineața eu știu că trebuie să vin aici că este datoria mea s-o fac pană la urmă."

Agronomul mărturisește că pentru a obține rezultate bune, este nevoie de dragoste și atitudine față de lucrul pe care îl faci, dar și de cunoștințe.

VERONICA ZGUREAN, agronom șef: "La fiecare copac e diferit trebuie să scoți crengile prea mari care se duc în sus, concurenții, mai rărești crengile care se acoperă una cu alta. La acest soi trebuie să-i dai lumină să te strădui să nu acopere partea de sus partea de jos pentru a avea lumină, soare."

Veronica Zgurean a ales agricultura acum mulți ani, iar de atunci a reușit să gestioneze eficient afacerea dar și să consolideze o echipă de milioane.

VERONICA ZGUREAN, agronom șef: "Când eram mai tânără nu îmi închipuiam că o să ajung să conduc un colectiv atât de mare și să am sub gestiunea mea așa o suprafață mare de livadă, dar ne descurcăm. Sunt greutăți mai ales când vezi că nu a ieșit cum ai dorit."

Femeia nu regretă că a ales acest domeniu de activitate. Își iubește profesia și îi stimează pe colegi, care la fel, spune ea, au nevoie de atenție.

VERONICA ZGUREAN, agronom șef: "Trebuie răbdare mare și să te gândești cum să te apropii de fiecare om că în lucru mult se întâmplă. Poți acum să ai un conflict cu oamenii dar trebuie să te întorci repede pentru că oamenii sunt oameni. Ei trebuie luați ca copii cei mici, să-i mai bucuri, să-i mai remunerezi mai bine și oamenii lucrează. Cu răul nu trece."

Pentru Veronica Zgurean și pentru echipa pe care o conduce contează mult ca fructele să fie de o calitate înaltă. În acest scop sunt depuse eforturi enorme.

VERONICA ZGUREAN, agronom șef: "Aici avem frigiderul unde se păstrează toată producerea din livadă, toate merele care sunt strânse din livadă aici se procesează și ajung în cutii, unde exportatorul le ia și le exportă. Avem o recoltă foarte bună anul acesta, avem 56 de tone de pe un hectar."

Veronica Zgurean ne-a mărturisit că va munci în agricultura atâta timp cat îi va permite sănătatea.

Opinia ta contează. Comentează!