Post Scriptum cu Alex Cozer: Neutralitatea costă

Moldova este stat neutru și asta ne apără de ambițiile psihotice ale lui Putin. Moldova este stat neutru și nu are nevoie de arme. Sunt doar două dintre tezele unor politicieni moldoveni care de-a lungul timpului s-au remarcat drept a fi mari fani ai lui Putin și au făcut intens jocurile Kremlinului aici, subminând securitatea economică și națională a statului atunci când au fost la putere, dar și acum, când se declară drept lideri ai opoziției.

Ieri, fiind prezent la Chișinău, președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că Uniunea Europeană va acorda ajutor militar non-letal țării noastre. Atenție la sintagma non-letal. Știți ce înseamnă asta? Căști, veste antiglonț, vehicule militare și alte tipuri de echipament pe care armata noastră nu le deține, dar de care are nevoie vitală.

N-a terminat bine liderul european să lanseze ideea, care e una doar în perspectivă, că principala goarnă a lui Putin de la Chișinău, Igor Dodon, a și început a fabula pe rețelele de socializare că dacă Moldova primește acest ajutor militar non-letal, tinerii noștri vor muri pe câmpurile de luptă. Niște fabulații ieftine, minciuni supte din deget, aberații de genul cărora propagandiștii Kremlinului le debitează seară de seară la Moscova. La final, Dodon a amintit că Moldova e stat neutru, deci nu ne trebuie arme.

Din păcate, unii ca Dodon, care s-au aflat la guvernare în ultimii 30 de ani, au distrus orice șansă ca această țară să se bucure de securitate și au lipsit-o de o armată decentă. Întâi au băgat în Constituție că Moldova e stat neutru, iar apoi au făcut total contrariul la ce ar trebui să se întâmple într-o țară cu un astfel de statut.

Pentru că astăzi Moldova are un buget militar de 30 de milioane de euro, de departe cel mai mic din toată Europa, comparativ și ca sumă și ca raportare la PIB. Când auzi de această sumă îți vine să plângi pur și simplu, pentru că ea abia ar ajunge de rațiile militarilor și de întreținerea echipamentului elementar. Nimic mai mult.

Neutralitatea trebuie apărată. Știți ce buget militar are cea mai neutră țară din Europa și chiar din lume, Elveția? 6 miliarde de dolari. Adică de peste 200 de ori mai mult decât Moldova. Suedia, o altă țară neutră din Europa, a alocat în 2021, 7,5 miliarde de dolari pentru apărare. Iar Finlanda, țară neutră și ea, care ca populație este de doar două ori mai mare decât Moldova, a avut 5,5 miliarde de dolari buget militar anul trecut. 5,5 miliarde, vs 30 de milioane.

Doar Suedia și Finlanda au alocat pentru apărare anul trecut mai mulți bani decât tot Produsul Intern Brut al Republicii Moldova. Să vă mai dau exemplul Japoniei, cu buget militar de 50 de miliarde de dolari și a 5-a armată a lumii ca forță? Neutralitatea costă. Doar că noi ca stat ne-am bătut de joc și de neutralitate, permițând staționarea militarilor ruși în Transnistria, și de armată, alocându-i bani doar pentru cartofii din supă soldaților. Și acum, când vine cineva cu un mic ajutor, ei, cei care au distrus armata și orice șansă de a ne apăra, țipă ca din gură de șarpe și operează cu minciuni și sperietori. Noi avem nevoie de armată puternică nu pentru războaie, dar pentru a descuraja o tentativă de atac asupra țării. În special din partea diversioniștilor și idioților utili ai lui Putin, care împreună cu hoții și oligarhii fugari încearcă să destabilizeze acest stat, pentru a lua din noi ei frâiele puterii.

Și apropo de Suedia și Finlanda, țările alea încă neutre, cu armate super-profesioniste și cu bugete foarte generoase, ambele urmează în următoarele săptămâni să depună cereri de aderare la NATO. Pentru că văzând atacul criminal al lui Putin din Ucraina, au înțeles că nu sunt în deplină siguranță nici măcar cu armatele lor atât de bine dotate.

Iar NATO e o alianță militară defensivă, de apărare. În cadrul căreia, din momentul creării sale, niciun stat care a aderat la NATO nu a avut un război pe teritoriul său.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Opinia ta contează. Comentează!