Al patrulea val al pandemiei de COVID-19 a lovit dur sistemul sanitar din Bulgaria
Externe 27 octombrie 2021, 19:47 | 729

Bulgaria este lovită crunt de pandemie. Cifrele oficiale sunt mai mult decât îngrijorătoare. Valul actual ar putea provoca până la 9.000 de infectări zilnice, în următoarele două săptămâni, într-o țară cu o populație de 6,9 milioane de locuitori. Autoritățile cred că vor fi nevoite să trimită pacienții Covid în străinătate.

Ministrul bulgar al Sănătății, Stoicio Katsarov, a declarat că vor fi probleme uriașe în cazul în care curba contaminărilor cu COVID-19 nu scade în următoarele 10-15 zile „Capacitatea țării în ceea ce privește personalul şi ventilatoarele este aproape epuizată. Guvernul caută ajutor în străinătate. Poartă discuții cu Uniunea Europeană pentru a transfera pacienți în alte tari, dacă va fi nevoie”, a spus ministrul la un post TV din Sofia, punctând că nu este exclus un nou lockdown.

După ce autoritățile din Bulgaria au anunțat săptămâna trecută introducerea certificatului verde, centrele de vaccinare au înregistrat o creștere a numărului de persoane care au venit să se imunizeze. Ca urmare a gradului ridicat a teoriilor conspiraționiste și a neîncrederii populației în autorități, Bulgaria și România au cele mai scăzute rate de vaccinare din Uniunea Europeană. Potrivit statisticii, doar 24 la sută din bulgari și 33 la sută din români s-au vaccinat complet.

România deja a primit ajutor din Uniunea Europeană şi a transferat pacienţi în Ungaria, Polonia şi Austria. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat recent că țara se confruntă cu o catastrofă şi a îndemnat din nou la vaccinare.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: "Dacă vrem să se oprească pandemia, singura, repet, singura soluție este vaccinarea. Vaccinarea oprește pandemia."

Comisiile Senatului au aprobat marți seara introducerea certificatului verde pentru toți angajații, atât de la stat, cât și de la privat. Documentul va fi obligatoriu în toate instituțiile din România. Dispozițiile privind certificatul verde se aplică autorităților, instituțiilor publice și de interes public, de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. Printre domeniile incluse în proiect sunt educația, sănătatea, dar și Parlamentul. Prevederile nu se aplică autorităților și instituțiilor din cadrul autorității judecătorești. Decizia finală aparține Camerei Deputaților, care este for decizional.

Opinia ta contează. Comentează!