Post Scriptum cu Alex Cozer: Transoil distruge afaceri

Astăzi, ce de la Asociația Forța Fermierilor, au emis un comunicat de presă prin care acuză acuză compania Trans-Oil că încearcă să distrugă ce a mai rămas din afacerile micilor agricultori din Republica Moldova. Mai exact, potrivit celor de Forța Fermierilor, Trans-Oil profită de situația extrem de dificilă a fermierilor din Ucraina și importă de acolo materie primă foarte ieftină, obligându-i practic pe micii agricultori de la noi să-și vândă și ei recolta la prețuri derizorii, mult sub cheltuieli. Potrivit acestora, Trans-Oil a important peste 1500 de tone de floarea-soarelui din țara vecină, urmând să fie efectuate și alte importuri, ceea ce îi va obliga pe agricultorii autohtoni să-și vândă semințele la prețuri mult dub costul de producție.

Mai acuză cei de la Forța Fermierilor că Guvernul, „neacționând în acest sens, devine complice al unui holding controlat de prietenul lui Plahotniuc, la distrugerea fermierilor adevărați”, citat închis. Ei avertizează că Trans-Oil, direct sau prin intermediari, ar controla deja peste 40% din din terenurile arabile ale țării.

Nu este nimic nou, în fond. Sunt probleme despre care se vorbește de ani de zile. Încă din perioada anilor de glorie a grupării criminale a lui Plahotniuc și a partenerilor săi. Unul dintre parteneri fiind nimeni altul decât Vaja Jhashi, cel care astăzi controlează Trans-Oil.

Același Vaja Jhashi care, spre exemplu, își trăgea a doua identitate moldovenească, în același timp cu Plahotniuc și Iaralov. El și Plahotniuc chiar au figurat într-un dosar penal, pentru că pe unul îl mai chema și Reznic, iar pe celălalt Novak. Clasat însă de justiția moldavă, cea mai umană în raport cu infractorii bănoși.

Anume în perioada statului capturat, când Plahotniuc era legea în această țară, Trans-Oil a devenit ceea ce este astăzi. Și a fost subiect de zeci de investigații jurnalistice. Fără vreun rezultat însă. La fel cum se întâmplă și astăzi, de altfel.

Dar Vaja Jhashi nu mai vrea să fie asociat în prezent cu Plahotniuc. Mai ales după ce ultimul a fost introdus sub sancțiunile internaționale americane și europene.

Asta chiar dacă în perioada în care oligarhul fugar era pe cai mari, Vaja se mândrea cu legăturile cu el și chiar îl prezenta drept „o adevărată putere financiară”. O făcea, e drept, doar în cadrul unei investigații a jurnaliștilor români, acolo unde Plahotniuc era acuzat că prin intermediul lui Vaja a intrat în posesia a unor afaceri prospere în agricultură și a sute de mii de hectare de teren.

Tot presa de investigație a scris că Plahotniuc, în 2019, după ce a fost nevoit să fugă din Moldova, a fost găzduit chiar în casa lui Vaja din Miami. Și a stat acolo cel puțin câteva luni bune.

Astăzi însă, când amintești de astfel de lucruri, Vaja Jhashi sare ca ars și spune că nu are și nu a avut nici măcar cea mai mică legătură cu odiosul oligarh. Ba chiar mai și scrie plângeri la Consiliul Audiovizualui împotriva mea.

Așa cum a făcut-o recent, când l-am și invitat la emisiunea Secretele Puterii, pentru a-i oferi drept la replică și a discuta despre legăturile sale cu Plahotniuc. Doar că, cei de la CA, măguliți probabil de plângerea lui Vaja, au decis să avertizeze public Jurnal TV. Pentru că, vezi Doamne, nu l-am fi invitat suficient de frumos. Că în invitație i-am transmis că vom discuta despre duble identități, case din Miami, schemele din România și chiar l-am îndemnat să învețe limba română, că tot face miliarde pe seama moldovenilor. Și minunatul nostru CA a decis să ne avertizeze, că, vezi Doamne, nu l-am tratat suficient de frumos pe acest individ.

Mă aștept ca și după această ediție să fim atacați. Sancționați, poate și băgați la pușcărie, că ne permitem să vorbim despre vaca sfântă Vaja Jhashi. Vacă sfântă, se pare, și pentru actuala guvernare!

Doar că noi facem aici jurnalism, nu figurație. Și voi spune lucrurilor pe nume indiferent de amenințări și intimidări.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!