Daniel Bazi este unul dintre cei, care au decis să facă afacere cu creșterea pepenilor verzi
Social 4 iulie 2024, 17:50 | 606

În multe localități s-au copt nu doar grânele, dar și harbujii, și zămoșii. Daniel Bazi este unul dintre cei, care au decis să facă afacere cu creșterea pepenilor verzi. „Acasă este mai bine de muncit”, afirmă Daniel, după ce a văzut cum e să câștigi bani în străinătate. Cu antreprenorul au discutat colegii noștri de la TV Nord.

DANIEL BAZI, agricultor: "Încet – încet, am început de la 2-3 hectare și am ajuns până la aproape 20. Avem pepene galben și pepene verde, avem patru soiuri de harbuz și vreo trei soiuri de pepene galben. Foarte multă muncă este, uneori îmi vine să dau mâinile în jos. În primul rând trebuie să plănuiești, trebuie să știi câte plante merg la hectar. Trebuie să cunoști bolile și care sort în ce timp trebuie să-l pui, nu poți să ieși cu toată plantația deodată, falimentezi."

La fel ca mulți alți fermierii, Daniel constată o grăbire a procesului de coacere, în acest an.

DANIEL BAZI, agricultor: "Acum, zilele acestea a început, anul acesta este mai degrabă cu vreo 3-5 zile, dar sfârșitul lui iunie, începutul lui iulie. Acum câteva zile ne-a pus în alertă, au început pepenii aceștia negri să se îngălbenească de asupra, soarele bătea prea tare, acum s-a răcorit și ne-am liniștit puțin."

De pe 20 de hectare, agricultorul va strânge aproximativ 30 de tone de harbuji.

DANIEL BAZI, agricultor": "Eu la urmă socot, însemn fiecare mașină cât cântărește, scriu într-un caiet, îmi fac niște însemnări, deodată nu socot. Așa la ochi minim trebuie să iasă vreo 30 de tone. E binișor, se poate și mai bine, 50-60, aici am avut o gheață care ne-a provocat și i-a oprit puțin din creștere, a fost apa tare mare și i-a făcut la pământ o coajă care nu i-a dat voie să răsufle și s-a pornit mai degrabă spre coacere."

Acum, un kilogram de pepene verde costă la piață aproximativ 15 lei.

Opinia ta contează. Comentează!