În document se arată că șeful Biroului Interpol de la Chișinău s-a adresat Inspectoratului de Poliție Centru cu solicitarea de a se expune în privința valabilității mandatelor de arestare emise anterior pe numele lui Grigore Caramalac și „în privința necesității menținerii sau anulării căutării internaționale a lui Caramalac”. Solicitarea a venit mai întâi de la avocatul acestuia, pe 12 octombrie, și a fost adresată Ministerului de Interne. În aceiași zi, Viorel Țentiu, șeful Biroului Interpol de la Chișinău, s-a adresat șefului Inspectoratului de Poliție Centru al capitalei, Dorin Bînțu.

ADRESAREA LUI ȚENTIU CĂTRE BÎNȚU: "Luând în considerare că pe parcursul urmăririi penale în privința lui Caramalac Grigore au fost eliberate trei mandate de arestare, solicităm respectuos să vă expuneți în privința valabilității mandatelor de arest emise pe numele persoanei menționate mai sus, precum și în privința necesității menținerii sau anulării căutării internaționale a numitului Caramalac Grigore, până pe data de 15.10.2020."

Se spune în solicitare. Contactat de Jurnal.md, șeful Biroului Interpol de la Chișinău a spus că nu a primit deocamdată un răspuns de la Ministerul de Interne.

VIOREL ȚENTIU, șeful Centrului cooperare polițienească internațională: "Nu am primit, sunt în așteptarea răspunsului. Am comunicat cu ei, ne-au promis că vor veni cu poziția instituției, deoarece dânșii sunt inițiatorii căutării și dânșii ar trebui să se expună."

Contactată de Jurnal.md, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne, Alina Zbancă, a declarat că se va documenta și va reveni cu o reacție. Ulterior, ne-a redirecționat pentru o reacție la Procuratura Generală. Purtătoarea de cuvânt a instituției, Maria Vieru, nu ne-a răspuns, însă, la apel. Avocatul lui Grigore Caramalac, Alexei Frunze, a refuzat să răspundă la întrebări, spunându-ne doar că nu a primit deocamdată niciun răspuns la solicitarea sa.Precizăm că la baza solicitării scoaterii de sub urmărire internațională a lui Grigore Caramalac stă o ordonanță de clasare a dosarului său, care îngloba 16 cauze penale și în care i se imputau infracțiuni săvârșite din 1996 până în 2001. Ordonanța a fost emisă de PCCOCS acum mai bine de o lună, pe 11 septembrie 2020, lucru despre care nu s-a știut până astăzi. Grigore Caramalac, alias „Bulgaru”, a fost dat în căutare prin Interpol încă în 1998, fiind acuzat de estorcare de fonduri, banditism, tâlhării și furturi în proporții deosebit de mari. Pe parcursul a mai bine de zece ani, de când a fost anunțat în căutare generală, Caramalak a fost reținut în repetate rânduri, în Rusia și Ucraina, dar de fiecare dată a rămas la libertate. Totodată, fiind căutat prin Interpol, el a reușit să participe la mai multe acțiuni publice, iar fostul lider de la Kremlin, Dmitri Medvedev, i-a acordat în august 2008 cetățenie rusă. În 2014, cauza penală a ajuns ilegal din Republica Moldova în Rusia, iar instanțele de acolo l-au achitat.