România este pregătită să asigure Republica Moldova cu suficientă păcură în contextul crizei gazelor naturale
Economic 20 octombrie 2021, 17:30 | 1341

Guvernul de la București este gata să asigure Republica Moldova cu suficientă păcură în actuala criză energetică. Despre acest lucru a vorbit într-o emisiune TV ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu.

VIRGIL POPESCU, ministru interimar al Energiei din România: "Rafinăria din România produce suficientă păcură atât pentru consum intern, cât și pentru a ajuta Republica Moldova și studiem împreună cu colegii din Republica Moldova diverse soluții pentru a-i ajuta. Sunt convins că Republica Moldova nu va rămâne fără gaz în iarna aceasta. Știu că au avut discuții cu cei de la Gazprom, contractul, care a expirat în luna octombrie și a mai fost prelungit cu o lună, și se discută în continuare pentru un nou contract."

Virgil Popescu a recunoscut că România nu livrează în regim normal gaze naturale către Republica Moldova, dar sunt căutate surse alternative.

VIRGIL POPESCU, ministru interimar al Energiei din România: "Nu, în acest moment nu livrăm în regim normal gaze naturale către Republica Moldova. Asigurăm un echilibru la graniță prin acest gazoduct Iași-Ungheni-Chișinău. Explorăm diferite surse de ajutorare a Republicii Moldova."

Premierul de la Chișinău, Natalia Gavrilița, a anunțat că în ultima perioadă, Republica Moldova a primit anumite volume de gaz prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău, pentru a menține presiunea în rețea, dar nu a precizat volumul livrat pe această cale.

În contextul în care Republica Moldova nu a semnat încă un nou contract cu gigantul rus Gazprom, Comisia pentru Situații Excepționale a instituit pe 14 octombrie stare de alertă la nivel național în domeniul energetic. Premierul Natalia Gavrilița s-a arătat încrezătoare că până pe 1 noiembrie va fi semnat un nou contract de furnizare a gazelor, fie cu Gazprom, fie cu alți furnizori.

Opinia ta contează. Comentează!