Procuratura Anticorupție și autoritățile din Israel conlucrează pentru extrădarea lui Șor în Republica Moldova
Justiţie 19 aprilie 2023, 19:41 | 673

Faptul că Ilan Șor deține dubla cetățenie, a Republicii Moldova și a statului Israel, nu înseamnă că nu poate fi extrădat în țara noastră. Este declarația șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Aceasta a menționat că Ilan Șor a apărut în baza de date a persoanelor căutate de Interpol și poate fi arestat în orice moment. Totodată, procurorii au pus sechestru pe bunuri care-i aparțineau lui Șor în valoare de peste 1,36 miliarde de lei.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Faptul că Ilan Șor deține cetățenie și din Israel nu înseamnă că el nu poate fi extrădat. Sunt precedente unde asta s-a întâmplat, dar până la urmă, decizia va fi luată de autoritățile din Israel. Suntem în comunicare cu omologii din Israel."

Ilan Șor ar putea să-și ispășească pedeapsa chiar în statul Israel, nu doar în Republica Moldova, însă decizia urmează să fie luată de autoritățile străine, a precizat Veronica Dragalin.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Există opțiunea ca statul Israel să decidă ca în loc să-l extrădeze și să-l trimită fizic în Moldova, pedeapsa să fie executată în Israel. Este o decizie care va fi luată de autoritățile din Israel."

Între timp, în dosarul supranumit Frauda Bancară, procurorii anticorupție, de comun acord cu Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale, au pus sechestru pe mai multe bunuri, în valoare de 1,36 miliarde de lei, care îi aparțin lui Ilan Șor, doar pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba de proprietăți precum terenuri, mijloace de transport și aeronave. În total, în acest dosar, au fost sechestrate bunuri de peste șapte miliarde de lei, de la diferite persoane.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Acestea sunt bunuri care îi aparțin lui Șor direct sau unde noi, procurorii, am convins judecătorii că avem suficiente probe că bunurile îi aparțin lui, chiar dacă sunt ținute în numele altor persoane sau a unei companii."

Totodată, procurorii anticorupție au trimis în instanță cauza penală în dosarul Frauda Bancară, în privința viceguvernatorului BNM, Emma Tăbârță.

OCTAVIAN IACHIMOVSCHI: "În dosarul frauda bancară avem peste 55 de persoane cu statut de învinuit. Colegii noștri au trimis în instanța de judecată o cauză în privința altui viceguvernator al BNM, Emma Tăbârță. Pe parcursul unui an și jumătate am trimis în judecată 14 persoane cu diferite funcții, care considerăm noi că au avut un anumit grad de vinovăție pentru furtul miliardului sau frauda bancară."

Șefa Procuraturii Anticorupție a atras atenția deputaților asupra mai multor lacune legislative care au permis tergiversarea dosarului lui Ilan Șor și care trebuie să fie eliminate urgent, deoarece de ele se folosesc și în prezent persoanele de rea-credință. Dragalin a făcut referire la dosarele Platon, Plahotniuc și Șor.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Strămutarea unei cauze penale e o practică care poate tergiversa un întreg proces de judecată. Printr-o singură decizie de la CSJ, luată de trei judecători, noi ca țară, ca societate am pierdut patru ani de zile. Asta înseamnă că au fost chemați din nou toți martorii, au depus declarații din nou, procurorii care au participat la ședințe, judecătorii, toate resursele și timpul au fost pierdute printr-o singură decizie de strămutare a unui caz penal."

Pe 13 aprilie, deputatul fugar Ilan Șor a fost condamnat de Curtea de Apel la 15 ani de pușcărie cu executare. Sentința este una definitivă și executorie. Șor a fost găsit vinovat de escrocherie și de spălare de bani. Decizia este cu drept de atac și poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție.

Opinia ta contează. Comentează!