Barbados a devenit marţi o nouă republică, rupând ultimele legături cu Coroana britanică
Externe 30 noiembrie 2021, 15:56 | 263

Barbados a devenit marţi o nouă republică, cu primul preşedinte, rupând ultimele legături coloniale rămase, la aproape 400 de ani de la sosirea primelor nave engleze pe insula din Caraibe, scrie Reuters. Prinţul Charles, moştenitorul tronului britanic, a stat în picioare, sumbru, în timp ce steagul regal al reginei Elisabeta a fost coborât şi a fost declarat noul Barbados.

La miezul nopţii, noua republică s-a născut în uralele oamenilor care se aflau pe podul Chamberlain din capitala Bridgetown. O salvă de 21 de tunuri a fost trasă în timp ce imnul naţional al Barbadosului a fost interpretat într-o Piaţă a Eroilor plină de oameni.

Regina Elisabeta a II-a a transmis noii republici Barbados "cele mai calde urări de bine pentru fericire, pace şi prosperitate în viitor". Regina a fost şeful statului în Barbados de când a devenit independent în 1966. În mesajul către noul preşedinte al statului insular din Caraibe şi cetăţenii săi, Sandra Mason, regina Marii Britanii şi Irlandei de Nord a lăudat naţiunea, care are un "loc special" în inima ei, pentru "cultura sa vibrantă, priceperea în sport şi frumuseţea naturală".

Barbados a devenit republică în timpul unei ceremonii la care au participat principalele figuri din ţară, printre care prim-ministrul Mia Mottley şi superstarul Rihanna, cu prinţul de Wales Charles ţinând un discurs în care a evidenţiat legăturile durabile dintre Barbados şi Regatul Unit. Chestiunea de a deveni republică a fost discutata la nivel naţional multe decenii înainte ca prim-ministrul Mia Mottley să facă pasul istoric anul trecut.

După o demonstraţie de dans şi muzică locale, completată de discursuri de celebrare a sfârşitului colonialismului, cântăreaţa Rihanna a fost declarată erou naţional de către prim-ministrul Mia Mottley, liderul mişcării republicane din Barbados.

Barbados a fost una dintre ţările unde regina era şef de stat - care sunt acum în număr de 15 şi în regiunea Caraibe includ Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Jamaica, Saint Kitts şi Nevis, Saint Lucia şi Saint Vincent.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE