Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea unui război crâncen. Acel război este provocat de un stat care, anterior, a ținut sub ocupație atât țara pe care a invadat-o, dar și statul mic, aflat în vecinătate. Acel stat mic se află și el în mare pericol de invazie. Și ar fi, fără îndoială, invadat, dacă nu ar exista rezistența statului vecin, mai mare, susținut de țările libere și democratice ale lumii.

Statul mic, înțelegând pericolele care îl pasc, încearcă, prin diferite modalități, să se apere de invadator. Și chiar adoptă o strategie națională de securitate prin care declară imperiul războiului drept principal pericol pentru suveranitatea și viitorul său.

Și cu toate acestea, în acel stat, există o grupare criminală, larg răspândită, care lucrează în interesele invadatorilor. Din acea grupare fac parte inclusiv deputați, aleși de tot felul, toți aceștia ajungând în funcții prin cumpărare de voturi, mită, profitând de lacunele fragedei democrații locale.

Aceștia, deși sunt vizați în mai multe dosare penale, se află în continuare la libertate și lucrează de zor în favoarea statului agresor, subminând în același timp țara a cărei cetățenie o dețin.//

La un moment dat, după vreo 2 ani de război, membrii acestei grupări criminale se afișează chiar în capitala statului agresor, acolo de unde anunță deschis că ei lucrează pentru invadatori și că-și doresc readucerea țării lor sub controlul acestui imperiu al răului.

Peste câteva zile se întorc acasă, în țara lor, în Parlament, în primării, și-și continuă liber activitățile antinaționale. Fără ca autoritățile statului să le facă ceva.

Așa-i că vi s-ar părea inadmisibil un asemenea scenariu, dacă nu ați fi, dacă nu am fi chiar noi cei care-l trăim? Pentru că noi, în această perioadă, ne confruntăm cu o astfel de anomalie. Când, pe timp de război, un război inclusiv împotriva noastră, complicii agresorilor, deja fără să se mai ascundă, se afișează la Moscova și spun deschis că ei vor face tot posibilul să saboteze integrarea europeană și viitorul nostru în rândul statelor libere și civilizate și să ne întoarcă înapoi, în ghearele Rusiei agresoare.

Imaginați-vă măcar pe o clipă că o astfel de grupare ar fi acționat la fel într-un alt stat. Excludem Ucraina, pentru că ea se află într-un război direct cu Rusia, deci e practic imposibil să se întâmple așa ceva. Dar haideți să spunem că cineva din Estonia sau Letonia, țări oricum mult mai protejate decât Moldova, dar supuse și ele anumitor riscuri din partea rușilor, ar fi procedat la fel cum au făcut-o duminică cei din grupul criminal organizat al lui Șor.

Ce s-ar fi întâmplat cu ei a doua zi? Cred că e ușor de bănuit. Mai ales dacă pe numele lor ar fi fost deja deschise atâtea dosare penale pentru alte încălcări de lege. Vreau să vă dau doar exemplul unei eurodeputate letone, Tatjana Zdanoka, care pe ascuns ar fi reprezent interesele Rusiei și primit bani de la Moscova și care este urmărită penal pentru asta.

Iar săptămâna trecută, Germania și-a arestat 2 cetățeni sub acuzația de spionaj în favoarea Rusiei. Astfel de cazuri, de arestări a unor cetățeni europeni ce lucrau pentru ruși, avem cu zecile în ultimii 2 ani, în special în Europa de Est.

Cu peste 20 de milioane de lei se întorcea acasă masa de manevră a lui Șor, care a participat la operațiunea de la Moscova. Mă-ntreb dacă și de data asta autoritățile se vor limita doar la ridicări de sume sau vor merge mai departe, la condamnarea celor care au dat banii, precum și a cărăușilor, care au înălcat și ei legea acționând în favoarea grupului criminal organizat.

Mă uitam ieri cum comentau analiștii ucraineni acțiunea de duminică de la Moscova. Și ei se arătau nedumeriți de faptul că autoritățile de la Chișinău continuă să asiste cu pasivitate la aceste acțiuni. Pentru că, spun ei, acțiunile grupării lui Șor seamănă izbitor cu cele ale trădătorilor ucraineni care lucrau pentru ruși în 2014 sau 2022 și au contribuit decisiv la cele două invazii din statul vecin. Chiar ne atenționau analiștii ucraineni că dacă vom asista în continuare cu atâta pasivitate la aceste acte subversive, atunci am putea și noi să ne trezim în situația Ucrainei.

Moldova este un stat care tinde spre democrație și libertate. Din păcate, nu a atins pe deplin aceste valori. Iar riscul să le piardă definitiv este uriaș în această perioadă. Și riscăm să le pierdem tocmai permițându-le unor criminali și dictatori să se ascundă după ele atunci când lucrează deschis împotriva intereselor naționale ale statului.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Opinia ta contează. Comentează!