Un vulcan a intrat în erupţie în insula spaniolă La Palma
Externe 20 septembrie 2021, 16:00 | 1009

Un vulcan a intrat în erupţie în insula spaniolă La Palma din arhipelagul Canare. Vulcanul a erupt după 50 de ani, în care a dormit. Premierul spaniol Pedro Sanchez și-a amânat plecarea la New York, unde urma să participe la Adunarea Generală a ONU, informează AFP. Specialiștii declară că erupțiile din arhipelagul Canare nu vor înceta prea curând.

O coloană înaltă de fum se ridica după erupţia în Parcul naţional din sudul insulei La Palma. Chiar înainte de erupţie, autorităţile au procedat la evacuarea a circa 40 de persoane cu probleme de mobilitate şi a animalelor de la ferme din satele din jurul vulcanului.

Pentru a ajuta la evacuări din zonele locuite cele mai apropiate de vulcan au fost detașați militari. Se aşteaptă ca alţi rezidenţi să fie evacuaţi din oraşele din jur.

"Ţinând cont de situaţia din insula La Palma, premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a amânat plecarea prevăzută pentru duminică la New York", pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, şi va merge în insulele Canare pentru a urmări evoluţia situaţiei", a indicat Serviciul de presă al guvernului spaniol.

Vulcanul aflat sub supraveghere strictă de câteva zile din cauza unei intense activităţi seismice a erupt duminică pentru prima oară în ultimii 50 de ani. Preşedintele regiunii Canare a evidenţiat faptul că această erupţie are loc "într-o zonă depopulată" din această insulă cu peste 80.000 de locuitori, una dintre cele şapte ale arhipelagului din Oceanul Atlantic, situat aproape de coasta de nord-vest a Africii. Mai multe mii de seisme de magnitudine redusă, mergând până la 4 grade pe scara Richter, au fost înregistrate încă de sâmbătă trecută de Institutul vulcanologic din Canare. Milioane de metri cubi de magmă s-au deplasat de altfel în interiorul vulcanului, în timp ce solul s-a ridicat cu circa zece centimetri în zona acestuia. Ministerul de Interne spaniol a indicat că peste 200 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi cu un elicopter.

Ultima erupţie a vulcanului Cumbre Vieja datează din 1971, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!