Geoană, interviu pentru Jurnal TV
Politic 10 aprilie 2023, 19:40 | 2026

Alianța Nord-Atlantică este dispusă să meargă atât de departe în relația cu Republica Moldova, cât Chișinăul este dispus să o facă. Declarația a fost făcută de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul unui interviu, acordat la Bruxelles, postului nostru de televiziune. Geoană s-a referit și la situația de securitate a Republicii Moldova, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

MIRCEA GEOANĂ, secretarul general adjunct al NATO: "Nu există în acest moment amenințări militare directe la adresa Republicii Moldova, din partea Federației Ruse, pentru simplul motiv că ei sunt prinși, blocați în războiul din Ucraina, la o distanță semnificativă față de Odesa sau față de Transnistria. Asta nu înseamnă că Rusia nu folosește împotriva Republicii Moldova toate instrumentele din arsenalul său de război hibrid, inclusiv chestiuni legate de folosirea nemulțumirilor și problemelor sociale pentru a amplifica anumite fracturi în societatea moldovenească."

Secretarul general adjunct al NATO spune că Alianța Nord-Atlantică are o deschidere maximă pentru Republica Moldova și doar de țara noastră depinde până unde va ajunge această cooperare.

MIRCEA GEOANĂ, secretarul general adjunct al NATO: "Spun extrem de clar. Suntem dispuși să mergem atât de mult și de departe, cât dorește Republica Moldova. NATO nu vine să impună nimic, nimănui. Noi nu am mers și nu am făcut lobby ca Finlanda și Suedia să vină către noi. Atunci când liderii Republicii Moldova au exprimat solicitări către NATO, noi am fost și suntem dispuși, în continuare, să ajutăm. Lista de necesități pe care Republica Moldova ni le-a înaintat, încercăm să le găsim finanțare și aliați care să răspundă pozitiv. NATO este dispusă să meargă atât de mult, cât Republica Moldova este dispusă să meargă în relația cu noi."

Întrebat dacă România și Republica Moldova ar putea încheia un acord de apărare, după exemplul Turciei și Azerbaijanului, Mircea Geoană a spus că autoritățile de la Chișinău sunt cele care ar putea formula un astfel de demers.

MIRCEA GEOANĂ, secretarul general adjunct al NATO: "România este un aliat foarte important și foarte predictibil în interiorul Alianței Nord-Atlantice și sunt convins că acesta este un subiect care dacă va fi formulat în mod oficial de către cei de la Chișinău, acest subiect evident că va putea fi comentat la acel moment. Cred că acest moment pentru Republica Moldova este un moment de trezire strategică. Este foarte clar că a sta în zona gri a Europei, nu este o formulă de a-ți asigura securitatea, ci este, mai degrabă, o invitație la insecuritate."

Mircea Geoană a mai declarat în cadrul interviului că războiul declanșat de Rusia, dar și rezistența de care dă dovadă Ucraina, ar putea avea repercursiuni asupra situației din regiunea transnistreană.

MIRCEA GEOANĂ, secretarul general adjunct al NATO: "În condițiile în care Ucraina, cu sprijinul nostru, va izbândi în acest război, acest lucru va avea consecințe la nivelul noii arhitecturi de securitate europene. Va avea implicații directe sau indirecte asupra evoluțiilor din Republica Moldova, din Georgia, poate chiar și mai departe. Deci, este foarte important ca Ucraina să izbândească în acest război. Nu pot da un verdict sau o anticipare cu privire la ce se va întâmpla în termeni concreți, dar este clar că sunt multe subiecte nerezolvate: de la Abhazia și Osetia, la Transnistria."

Mircea Geoană este convins că poate fi construită o mare familie europeană, în care Ucraina, Republica Moldova și Georgia vor putea să fie parte a blocului comunitar și a spațiului euro-atlantic, dacă își vor dori acest lucru.

Opinia ta contează. Comentează!