Prima femeie, care a devenit instructor auto în Republica Moldova
Femeile Moldovei 25 septembrie 2021, 20:28 | 2639

Și-a dorit să fie profesoară, dar a devenit prima femeie instructor auto din Republica Moldova. De zece ani încoace, Ala Magariu pregătește șoferi în orașul Chișinău, într-un colectiv dominat de bărbați. Acest lucru nu a speriat-o nicio clipă. Vă invit s-o cunoașteți.

Ala Magariu a ajuns instructor auto, după ce o bună perioadă a activat în calitate de șofer de curse lungi, șofer personal, dar și taximetrist. Nu s-a gândit vreodată că va ajunge să muncească în acest domeniu, cu atât mai mult că a absolvit Facultatea de Pedagogie.

ALA MAGARIU, instructor auto: "Când fiul meu cel mare a învățat la școala auto, mi s-a părut că în acest domeniu lipsește mână de femeie. După, am observat că mulți oameni nu conduc regulamentar. Sunt profesor de specialitate și am zis că trebuie să încerc. Și am încercat. Sunt profesor de limba și literatura rusă."

Și așa de zece ani. Este instructor auto, având sute de discipoli.

ALINA CUBÎȘEVA, elevă: "Eu sunt convinsă că de la ea voi învăța ce îmi trebuie. Niciodată nu îmi ia volanul din mâini. Nu strigă. Este foarte calmă când explică și alături de ea nu îmi este frică. Învăț foarte repede de la ea. Chiar în prima zi m-a pus la volan. Puțin m-am emoționat, pentru că nu știam că este posibil așa ceva, dar am condus."

ALA MAGARIU, instructor auto: "Eu nu spun că sunt mai bună decât bărbații în ceea ce fac, însă am o altă abordare, o altă metodă de predare. Pregătesc elevii în așa fel ca după absolvire să poată conduce. Mereu mă gândesc la faptul că pe străzi merg copii. Îmi doresc ca șoferii să fie atât de buni, încât copiii mei să fie în siguranță. Examenul nu este pentru mine o prioritare. Prioritare sunt atenția la drum și cunoștințele."

La început a fost privită cu neîncredere de către colegii bărbați, dar, atitudinea lor nu a speriat-o deloc.

ALA MAGARIU, instructor auto: "Când m-am angajat la școala auto și am venit în prima grupă, toți priveau sceptic. Am zis atunci că un instructor nou poate să dea mult mai multe decât unul vechi, pentru că el este gata să se împartă cu toate cunoștințele pe care le are. Nu mi-a fost frică. Am avut doar o stare de adrenalină."

Datorită dragostei față de munca, a dărâmat multe stereotipuri, iar dacă s-ar întoarce în timp, tot meseria de instructor auto ar alege.

ALA MAGARIU, instructor auto: "Asta este viața mea. Sunt un exemplu pentru copiii mei, care se mândresc cu mine că sunt instructor auto. Nu mă văd în altă meserie. În urmă cu zece ani, când am decis să mă fac instructor, mi-am dat seama că m-am regăsit pe mine însuși. În viață este foarte important acest lucru să te regăsești."

OLEG COJOCARU, reședintele Uniunii Conducătorilor Auto: "Ea are o experiență bogată, pe care poate să o transmită discipolilor ei. Are o reputație excelentă în calitate de instructor. Mereu are elevi."

Ala Magariu a fost prima femeie, care a devenit instructor auto în Republica Moldova și cea, care a fost un exemplu pentru altele.

OLEG COJOCARU, președintele Uniunii Conducătorilor Auto: "Este ceva nou pentru noi, atunci când în colectivul nostru apare o femeie. Este ceva progresiv. O femeie este mai bună în ale pedagogiei, are un simț matern bine dezvoltat, un simț de autoconservare. O femeie instructor este mai liniștită la volan, calculată. Bărbații sunt altfel. Își pot permite mai multe. Pot fi mai duri. În aceste condiții, femeile au de câștigat."

Datele Uniunii Conducătorilor Auto arată că acum, în afară de Ala Magariu, în Republica Moldova mai sunt doar două femei instructor auto.

Opinia ta contează. Comentează!