Borrell a fost reclamat pentru opinia favorabilă exprimată în privința vaccinului rusesc anti-COVID și pentru că a atacat SUA
Externe 9 februarie 2021, 16:59 | 1138

Un grup de eurodeputaţi cere printr-o scrisoare demisia şefului diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, după o vizită "umilitoare" la Moscova care a produs "daune grave reputaţiei Uniunii Europene", relatează DPA. Scrisoarea este adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von de Leyen. Conform petiției, ea va trebui să abordeze Consiliul European și să ia în calcul demisia lui Josep Borrell.

Josep Borrell a vizitat Moscova după condamnarea lui Aleksei Navalnîi la închisoare. În timp ce demnitarul european se întâlnea cu omologul său rus, Serghei Lavrov, Rusia a expulzat trei diplomați europeni pentru că au participat la manifestațiile pro-Navalnîi. Inițiativa semnării scrisorii împotriva lui Josep Borrell a pornit de la europarlamentarul estonian Riho Terras.

RIHO TERRAS europarlamentar, fostul ministru al apărării estonian : "Înțeleg că se vrea un dialog, dar dacă un partener joacă hochei pe gheață, celălalt nu poate face patinaj artistic, iar asta s-a întâmplat la Moscova."

Terras a întocmit o scrisoare critică adresată președintelui Comisiei Europene, solicitându-i „să întreprindă acțiuni dacă Borrell nu demisionează” din proprie inițiativă. Borrell a fost reclamat pentru opinia favorabilă exprimată în privința vaccinului rusesc anti-COVID și pentru că a atacat „principalul aliat” al UE, Statele Unite, în favoarea Cubei.

RIHO TERRAS europarlamentar, fostul ministru al apărării estonian: "Ministrul de Externe al Rusiei l-a jucat pe domnul Borrell și l-a umilit, ne-a atacat aliații, Statele Unite și Uniunea Europeană. M-aș fi așteptat și aș fi acceptat ca Borrell să înțeleagă cât de umilitor a fost și să demisioneze singur."

Până acum scrisoarea a fost semnată de peste 70 de eurodeputați.

BERNARD GUETTA europarlamentar francez: "Nu văd de ce Parlamentul European ar trebui să îi ofere o victorie lui Putin, când tocmai a suferit o mare înfrângere politică. Criza este la Moscova, nu la Bruxelles."

În text se menționează că Borrell „a eșuat în mod repetat să apere interesele Uniunii Europene” și a făcut declarații false cu privire la sancțiunile UE. Nu în ultimul rând, lui Borrell i s-a reproșat că nu și-a încheiat vizita la Moscova în momentul în care Rusia a expulzat trei diplomați ai UE, care proveneau din Germania, Polonia și Suedia.

BERNARD GUETTA europarlamentar francez: "Există nuanțe și poate chiar diferențe în ceea ce privește sancțiunile care trebuie impuse împotriva Rusiei. Pentru mine și colegii mei europarlamentari, în loc de a sancționa Rusia este necesar să fie sancționat președintele Putin și anturajul său."

Executivul UE l-a apărat pe Josep Borrell în timpul călătoriei sale în Rusia, unde a declarat că a aflat despre expulzările diplomaților europeni prin intermediul rețelelor sociale.

PETER STANO purtător de cuvânt pe politică externă și de securitate a UE: "Această paralelă a fost deplasată, dar face parte din repertoriul obișnuit pe care partenerii ruși îl folosesc atunci când încearcă să portretizeze Uniunea Europeană ca pe un sistem cu dublu standard."

Conform petiției, Ursula von der Leyen va trebui să abordeze Consiliul European și să ia în calcul demisia lui Josep Borrell. Cu toate acestea, demisia dintr-o funcție atât de importantă precum cea de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe, care este de asemenea și vicepreședinte al Comisie Europene, va fi dificilă.

Opinia ta contează. Comentează!