Nutriționiștii recomandă ca după sărbători să urmăm o dietă, compusă în mare parte de legume și să organizăm o zi de detoxifiere
Mesele copioase, servite de sărbători, complică deseori starea de sănătate și pot provoca diferite senzații neplăcute. Nutriționiștii recomandă ca după sărbători să urmăm o dietă, compusă în mare parte de legume și să organizăm o zi de detoxifiere. „Este nevoie de o voință deosebită, deoarece organismul este obișnuit cu cantități mari de mâncare”, spun specialiștii.
VICTORIA RUSU, medic nutriționist: "De exemplu, dimineața bem un pahar-două de apă caldă, putem adăuga doi centimetri de ghimbir ras. La micul dejun minunat ar fi un terci din fulgi de ovăz, care să conțină un pic de unt, nucă pisată, fructe de pădure, pentru a restabili digestia, având un interval de 3-4 ore între mese. La prânz vom consuma un pește în cuptor sau la abur cu o salată de legume. La cină sunt binevenite supele."
Specialiștii spun că după mesele abundente de sărbători nu se recomandă meniuri cu restricții calorice foarte mari. Pot fi omise, în schimb, gustările și să avem trei mese principale. Nutriționiștii insistă ca mâncarea pregătită să fie consumată în maximum două zile, pentru a evita riscul unei toxiinfecții alimentare.
VICTORIA RUSU, medic nutriționist: "Începând cu a treia zi, alimentele au deja o concentrație mai mică de nutrienți, se pierd vitaminele, în special vitamina C, proteinele nu sunt de o calitate bună, pot apărea și riscuri de toxiinfecții alimentare, la fel și unele tulburări de alimentație."
Oamenii spun că încearcă să fie mai atenți la ce consumă, mai ales când e vorba de o mare varietate de alimente grase în zilele festive.
Specialiștii spun că trecerea de la mesele copioase la alimentația obișnuită trebuie să fie făcută lent, așa încât să nu stresăm organismul. Ne ajută plimbările în aer liber și exercițiile fizice.








