Ales Bialiaţki, organizaţia ”Memorial” şi Centrul pentru Libertăţi Civile sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022
Monden 7 octombrie 2022, 19:24 | 1234

Activistul belarus Ales Bialiaţki, organizaţia rusă de apărare a drepturilor omului ”Memorial” şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022. ”Premiul este acordat pentru efortul de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului”, a anunţat vineri Comitetul Nobel din Norvegia.

"Laureaţii Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din ţările lor de origine. Ei promovează de mulţi ani dreptul de a critica puterea şi de a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Au depus eforturi remarcabile pentru a documenta crimele de război, abuzurile asupra drepturilor omului şi abuzul de putere. Comitetul Nobel din Norvegia vrea să onoreze trei campioni remarcabili ai drepturilor omului, democraţiei şi coexistenţei paşnice între cele trei ţări vecine - Belarus, Rusia şi Ucraina", a explicat Comitetul Nobel din Norvegia în motivaţia sa.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost împărţit de jurnalista filipino-americană Maria Ressa şi de jurnalistul rus Dmitri Muratov „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare”.

Premiul Nobel pentru Pace este oferit de Comitetul Nobel Norvegian, format din cinci membri aleşi de parlamentul norvegian pentru un mandat de şase ani, cu posibilitate de a fi realeşi. Medalia premiului este realizată din aur masiv şi reprezintă portretul lui Alfred Nobel, fiind concepută de sculptorul norvegian Gustav Vigeland.

Distincţia a fost acordată de 102 ori, pentru 137 de laureaţi: 91 de bărbaţi, 18 femei şi 25 de organizaţii. Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace este Malala Yousafzai, care a avut 17 ani în anul acordării premiului (2014). Cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel pentru Pace este Joseph Rotblat, care avea în momentul acordării 87 de ani (1995).

Iniţiatorul Premiului Nobel pentru pace este magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei. La vremea morţii sale, imperiul Nobel era format dintr-o reţea de aproape o sută de fabrici, suedezul fiind unul din cei mai bogaţi oameni din lume. Necăsătorit şi fără copii, Nobel a întocmit un testament în care cerea ca toate fabricile sale să fie vândute şi banii încasaţi să fie plasaţi într-un depozit bancar. Dobânzile rezultate urmau să fie acordate în fiecare an "celor care, în anul anterior, au făcut cele mai bune lucruri pentru umanitate".

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze. Suma este împărţită, dacă există mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.

Opinia ta contează. Comentează!