Post Scriptum cu Alex Cozer: Nu doar războiul e de vină

Țara noastră trece printr-o perioadă foarte dificilă. Și este adevărat că majoritatea covârșitoare a problemelor se trag din cauza invaziei criminale a Rusiei în Ucraina. Dar această tragedie, ca orice problemă de altfel, creează și oportunități, lecții din care să învățăm. Ceea ce se întâmplă în țara vecină trebuie să ne determine la acțiuni demult întârziate și să ne facă să nu repetem greșeli comise anterior. Greșeli intenționate sau nu.

Actuala guvernare, care este formată în mare parte din oameni cu bune intenții, pune problemele cu care se confruntă pe seama războiului din țara vecină. Și are în bună măsură dreptate. Doar că nu toate probleme se trag de acolo. Nici pe departe.

Din păcate, partidul care ne guvernează astăzi, are în rândurile sale mulți oameni întâmplători, iar printre ei sunt infiltrați chiar și sabotori. Oameni care au urcat pe succesul Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din 2020. Succes furnizat și el de dorința extraordinară de schimbare a societății.

Astăzi, la ceremonia de depunere a jurământului de către doi miniștri noi numiți, am asistat la un discurs din partea președintei pe care demult îl așteptam. De fapt, mă așteptam la o poziție chiar mai dură, dar poate fi un bun început.

Pentru că războiul din Ucraina nu poate fi nicidecum invocat atunci când în continuare judecătorii și procurorii patriei tranzacționează justiție. Nu e de vină nicio rachetă din lumea asta că Damir e deja acasă și influencer pe Instagram, // că o decizie finală în dosarul lui Șor încă nu a venit, că hoții după o perioadă petrecută în penitenciar pleacă acasă, bine-mersi și așteaptă ca lumea să uite de ei.

Nu doar Putin este de vină că Plahotniuc a prins un pic la curaj și începe să vorbească de pe Insula Afroditei, chiar dacă o face prin interviuri editate de alții. Sau că Harunjen, după 3 ani de stat la cutie, a scos capul și se cere înapoi în fruntea Procuraturii.

Nu din cauza războiului a cedat un bloc de la Termoelectrica nici măcar la 2 săptămâni de la reparația sa. Pentru că nu Putin a aranjat licitațiile acolo și nu Lavrov a fost pe post de maistru șef la reparațiile asupra generatorului care s-a defectat. În schimb, faptul că acel bloc nu funcționează acum, ne aduce grave prejudicii economice și de securitate. În fiecare zi de nefuncționare a acelui bloc, repet, numai ce reparat, Moldova pierde sute de mii de dolari din cauza a maximum 80 de mwh de curent care nu se produc. Bani pe care îi vom achita noi prin plata unor facturi mai mari. Și este vorba 80 de mwh atât de greu de găsit în contextul problemelor regionale. Și nu Kremlinul este de vină că acest accident a fost ținut secret până a fi dezvăluit de Jurnal TV.

Este nevoie de o trezire la realitate. Iar băieții care se cred mari politicieni, cei care au ajuns în funcții decizionale importante doar datorită așteptărilor extraordinare ale societății și victoriei Maiei Sandu în prezidențiale, trebuie să realizeze asta și să se apuce de treabă. Cei care sunt suficienți de integri și-i duce capul să facă această treabă. Cei care nu sunt în stare, să plece.

Pentru că țara asta nu este o jucărie și nicio afacere a lor. Este o țară care trece printr-un moment istoric. Și care acum are șansa să se desprindă definitiv de trecutul dezastruos din cei 30 de ani de independență și s-o apuce pe o cale a prosperității, libertății și democrației veritabile.

Acum chiar este ultima șansă. Și această șansă nu poate fi ratată din cauza unor sabotori sau incompetenți. Sau și mai grav, a unora care sunt și incompetenți și sabotori.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Capcana știrilor mincinoase

21 martie 2024, 21:34

Cetățenii noștri cad tot mai des pradă falsururilor. Alimentate în special pe...

Opinia ta contează. Comentează!