Curtea de Conturi a identificat neconformități de zeci de milioane de lei la întreprinderea ”Căile Ferate ale Moldovei”
Economic 2 februarie 2021, 19:46 | 2340

Lucrurile merg din rău în mai rău la întreprinderea ”Calea Ferată din Moldova”. Conturile CFM au fost astăzi blocate din cauza restanțelor salariale și a datoriilor enorme ale companiei. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței Comisiei de control a finanțelor publice asupra raportului de audit privind gestionarea resurselor financiare și a patrimoniului public de către CFM.

În urma audierii raportului Curții de Conturi, președintele Comisiei parlamentare de control a finanțelor publice, Igor Munteanu, a concluzionat că în condițiile în care dispune de peste 11 mii de hectare de teren și circa 47 de mii de metri pătrați de spații neutilizate, CFM nu poate achita salariile angajaților. Totodată, în anii 2018-2019, Căile Ferate au comercializat peste 66 de mii de tone de materiale feroase fără acordul și decizia Consiliului de Administrație a CFM. Mai mult, au fost dezmembrate roți și alte materiale feroase în valoare de 168 de milioane de lei, din nou fără acordul Consiliului de Administrație, fiind create astfel riscuri de furt. Astfel, datoriile CFM au ajuns la 459 de milioane de lei.

IGOR MUNTEANU, deputat al Platformei DA, președintele comisiei: "În urma existenței unor datorii salariale, Căii Ferate i s-au blocat astăzi conturile și, respectiv, restanța de câteva luni de zile în raport cu salariații CFM crează o situație destul de problematică pentru gestionarea de criză a acestei întreprinderi. Pentru toate omisiunile și greșelile în management, cineva trebuie să răspundă. Altfel, cetățenii niciodată nu vor fi apărați. Altfel, proprietățile statului vor dipărea în beneficiul unor șmecheri pentru care justiția nu-i justiție."

Probleme la CFM sunt multiple și s-au agravat în ultimii ani. Raportul de conformitate atestă un supraconsum de carburanți și lubrifianți de peste 400 de tone și, respectiv, 250 de tone, cu prejudiciu total de zece milioane de lei. În raportul Curții de Conturi se mai arată că CFM a suportat cheltuieli sporite pentru alimentarea autoturismelor personale ale angajaților, fără a fi implementat un mecanism de monitorizare. Este vorba de 62 de mii de litri de combustibil, în sumă de aproape un milion de lei.

IGOR MUNTEANU și VADIM ȘARGAROVSCHI, vicedirector al CFM: "- Ce facem cu această defecțiune constatată de auditorii Curții de Conturi? Cine răspunde pentru faptul că nu avem documente doveditoare pe acest subiect? - Domnule președinte, după câte am fost informat, foile de parcurs sun prezentate. Doar că este foarte greu de monitorizat combustibilul utilizat atât în scop de serviciu, cât și în scop personal. Acestea depinde de sistemul de valori al fiecărui angajat."

Curtea de Conturi mai notează că administrația CFM a cumpărat nejustificativ bunuri în valoare de peste 51 de milioane de lei. Conducerea Căilor Ferate spune că a luat act de raportul de audit și că în baza acestuia a fost emis un ordin intern, în care au fost punctate toate recomandările auditorilor, astfel ca neconformitățile să fie lichidate.

Opinia ta contează. Comentează!