Al treilea jurnalist a fost ucis anul acesta în Mexic
Externe 25 ianuarie 2022, 20:08 | 599

Al treilea jurnalist a fost ucis anul acesta în Mexic. Lourdes Maldonado a fost împușcată în Tijuana, la o săptămână după ce un alt jurnalist a fost ucis, iar un al treilea a fost înjunghiat mortal cu câteva zile mai devreme.

Lourdes Maldonado López, care a fost angajată la cea mai mare rețea tv din Mexic, Televisa, ar fi fost împușcată în mașină, în fața casei, în jurul orei 18.20, relatează The Guardian.

VINCENTE CALDARON, jurnalist Tijuanapress.com: "În fiecare zi în acest oraș au loc câte cinci omorurI. Polițiștii sunt uciși. Copiii sunt uciși. Masacrele nu sunt un lucru ieșit din comun, părți din corpuri umane sunt aruncate la nimereală prin acest oraș. Toată lumea ar trebui să fie îngrijorată."

Uciderea lui Maldonado a survenit la mai puțin de o săptămână după ce un alt jurnalist local, fotograful și reporterul Margarito Martínez, a fost omorât. Martínez, în vârstă de 49 de ani, a fost împușcat mortal lunea trecută, tot în fața casei sale din Tijuana. Motivele rămân neclare. Cu câteva zile în urmă, un alt jurnalist, José Luis Gamboa, a fost înjunghiat mortal în statul Veracruz.

Maldonado, a cărei execuție este încă investigată, a făcut valuri în media mexicană în martie 2019, când a vorbit public despre o dispută pe care o avea cu un fost angajator, o publicație deținută de un puternic politician regional, Jaime Bonilla Valdez, pe care l-a acuzat de concediere abuzivă. La una dintre conferințele de presă ale președintelui López Obrador, Maldonado i-a cerut ajutorul pentru a rezolva situația cu Bonilla, care este membru în partidul acestuia și a spus că se teme pentru viața ei. López Obrador i-a cerut unuia dintre consilierii săi să analizeze acuzația și să ofere sprijinul necesar. Săptămâna trecută s-a anunțat că instituția de presă a fost obligată să-i plătească despăgubiri lui Maldonado. Grupul pentru libertatea presei „Article 19” a declarat că Maldonado fusese inclusă într-o schemă de protecție a jurnaliștilor, ca urmare a amenințărilor pe care le-a primit în timp ce acoperea subiecte precum politica și corupția.

VINCENTE CALDARON, jurnalist Tijuanapress.com: "Ținând cont de numărul jurnaliștilor uciși în Mexic, este clar că acest mecanism de protecție nu funcționează."

Activiștii spun că nouă jurnaliști mexicani au fost uciși anul trecut și peste 50 au fost omorâți în total, de când López Obrador a devenit președinte în 2018. Președintele Mexicului a încercat să transfere vina pentru vărsarea de sânge asupra moștenirii neoliberale „putrede” pe care spune că a moștenit-o.

Opinia ta contează. Comentează!