Forțele militare franceze l-au ucis pe liderul grupării Stat Islamic din Sahara
Externe 16 septembrie 2021, 15:44 | 884

Forțele militare franceze l-au ucis pe liderul grupării Stat Islamic din Sahara, scrie Reuters. „Este un alt succes important în lupta împotriva grupărilor teroriste“, a scris președintele Franței Emmanuel Macron într-un tweet, fără a dezvălui locul în care a avut loc operațiunea.

Militantul islamic al-Sahrawi a fost liderul istoric al grupării Stat Islamic în regiunea Sahel, din Africa de Vest. Grupul său a vizat soldații americani într-un atac mortal în 2017, a declarat biroul președintelui Macron. În august 2020, Sahrawi a ordonat personal uciderea a șase muncitori francezi și a șoferului lor nigerian, a adăugat acesta.

Emmanuel Macron a declarat în iulie că Franța va începe în curând să-și reconsolideze forța în Sahel, unde a luptat în prima linie împotriva militanților islamiști și, în cele din urmă, își va înjumătăți prezența militară. Un proces, pe care analiștii îl numesc istoric, a început recent la Paris. 20 de indivizi sunt acuzați de orchestrarea atentatelor teroriste din 13 noiembrie 2015. Atunci au fost uciși 130 de oameni.

Între acuzați este franco-marocanul Salah Abdeslam - singurul membru rămas în viață al comandourilor jihadiste, care au acționat acum șase ani. El a declarat în deschiderea ședinței că "nu există altă divinitate în afară de Allah, iar Mohamed este mesagerul Lui". Procesul celor 20 este prevăzut să dureze până pe 24 sau 25 mai anul viitor. Procesul este inedit atât prin durata sa cât și prin numărul părților civile, aproape 1800, un prim moment foarte așteptat fiind programat pentru 28 septembrie, când trebuie să înceapă audierea a circa 300 de apropiați ai victimelor și supraviețuitori ai atentatelor de acum șase ani.

În seara de 13 noiembrie 2015, în jurul orei 21.16 locale, un "kamikaze" s-a aruncat în aer în apropiere de Stade de France, unde se disputa un meci amical Franța-Germania. Ulterior, în centrul Parisului, două comandouri de trei bărbați au deschis focul cu arme de război asupra unor terase și asupra mulțimii de spectatori venite la un concert la sala Bataclan.

"Am atacat Franţa, am vizat populaţia, civilii, dar nu a fost nimic personal", a declarat Salah, principalul acuzat în procesul atentatelor de la 13 noiembrie 2015. "Scopul nu este de a înfige din nou cuţitul în rană, ci de a fi sincer", a adăugat el pe un ton calm, dând asigurări că atentatele au fost un răspuns la "bombardamentele franceze asupra Statului Islamic". Salah a vorbit timp de circa cinci minute, afirmând că "teroriştii, jihadiştii, radicalizaţii", la care s-a făcut referire în timpul audienţei, sunt, de fapt, "musulmani". "Este vorba despre Islamul autentic", a spus el, citat de AFP.

Opinia ta contează. Comentează!