Demisii și arestări în Kemerovo
Externe 29 martie 2018, 15:44 | 7531

În Kemerovo au început să cadă capete de la conducerea regiunii. În încercarea de a calma spiritele, guvernatorul Aman Tuleev i-a eliberat din funcții pe viceguvernatorul Alexei Zelenin și pe șeful departamentului politică internă, Nina Lopatina. Mulțimea revoltată cere însă demisii de rang înalt, inclusiv a guvernatorului Aman Tuleev. Centrul oraşului e ocupat de poliţie şi tehnică militară. Între timp, apar noi detalii privind incendiul, în care au murit zeci de oameni.

Ancheta preliminară privind tragedia din Kemerovo au scos la iveală un șir de nereguli în funcţionarea centrului comercial, unde oamenii au ars de vii. Focul ar fi pornit din cauza unui scurtcircuit pe terenul de joacă şi s-a extins în doar câteva minute, din cauza materialelor de construcție de proastă calitate.

Mall-ul funcţiona fără autorizaţia pompierilor, care nu au mai verificat clădirea din... 2012. Autoritățile au arestat mai mulți suspecți, printre care directorul complexului comercial, dar și persoane care aveau drept atribuții protecția împotriva incendiilor. Este vorba inclusiv de un paznic, cu studii de bucătar, care este acuzat că oprise alarma de incendiu. În apărarea sa, el susține că sistemul de alarmă era deja defect în acel moment.

Nenorocirea din Kemerovo poate provoca un val de revoltă în întreaga Rusie. Oamenii acuză autoritățile de lipsa de acțiune și ascunderea informațiilor privind numărul real al victimelor, care ar fi cu mult mai mare decât 64, prezentat de oficialii ruși. În centrul acuzațiilor se află președintele Vladimir Putin, dar și toată conducerea regiunii Kemerovo.

În fruntea acesteia se află, mai bine de 20 de ani, Aman Tuleev, supranumit de către localnici Han, pentru faptul că nimeni şi nimic nu-l poate da jos. În ziua incendiului, el nici nu a ieşit din birou să vorbească în faţa oamenilor. A preferat să dea prioritate întrevederii cu Putin, căruia i-a spus că cei care au ieșit la miting după incendiu sunt niște... profitori.

Unul dintre localnici a rămas fără soţie şi trei copii...

Bărbatul a obținut acces la imaginile de pe camerele de supraveghere. El susține că atunci când s-a declanșat flăcările, ușile unei săli cinematografe erau deschise, dar au fost blocate ulterior de către un vizitator.

Alți localnici din Kemerovo au depus o plângere la procuratură, acuzându-i pe angajații ministerului de Interne și ai serviciilor pentru situații excepționale de inacțiune.

Opinia ta contează. Comentează!