Scene de război au fost surprinse pe străzile din Beirut
Externe 14 octombrie 2021, 20:03 | 624

Beirutul a devenit iar teatru de război. Cel puțin șase oameni au fost împușcați mortal, iar alți 30 au fost răniți, după ce un miting de protest al grupării Hezbollah a degenerat în confruntări cu armata. Protestatarii cer îndepărtarea judecătorului, care coordonează ancheta exploziei din august 2020, în care și-au pierdut viața sute de oameni.

Postul de televiziune Al-Manar a relatat că focurile de armă au vizat manifestanţii, care se îndreptau spre Palatul Justiţiei. Televiziunile locale au arătat, de asemenea, un protestatar mascat, care trage cu un Kalașnikov aparent împotriva celor, care au deschis focul asupra demonstranților. Ulterior, Armata Libaneză a luat poziții și a comunicat că va împușca orice persoană înarmată în zonele în care au loc ciocnirile și a cerut oamenilor să elibereze străzile.

O femeie ar fi fost ucisă în propria locuință, de gloanțele trase din stradă. În imagini pot fi văzuți copii, care se ascund în școli din cauza focurilor de armă. Alte imagini arată cum mai mulți oameni intră într-un rond rutier, fugind dintr-o zonă unde, aparent, se trage.

Protestul l-a vizat pe judecătorul Tarek Bitar, care anchetează explozia din portul Beirut, din august 2020. Deflagraţia de atunci a cauzat moartea a peste 200 de oameni şi a avariat total sau parţial sute de clădiri din capitala libaneză. În ultima perioadă s-au amplificat tensiunile politice referitoare la ancheta asupra exploziei din portul Beirut din august anul trecut, mişcarea şiită Hezbollah cerând destituirea judecătorului Bitar, pe care îl acuză de lipsă de imparţialitate. Tarek Bitar a încercat să chestioneze o serie de politicieni importanţi şi oficialităţi din domeniul securităţii, inclusiv aliaţi ai Hezbollah, suspectaţi de neglijenţă care a condus la explozia devastatoare din portul Beirut cauzată de o mare cantitate de nitrat de amoniu. Anterior în cursul zilei de joi, un tribunal a respins o plângere depusă contra judecătorului Tarek Bitar, ceea ce i-a permis acestuia să reia ancheta asupra exploziei.

Opinia ta contează. Comentează!